Smakosze.pl
surówka z dyni

canva/rezkrr

Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

26 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Obiad bez surówki nie jest pełnym obiadem. W zasadzie brakuje w nim tego, co najważniejsze — dużej porcji witamin. Dlatego zawsze pamiętajcie o tym zdrowym dodatku. A dziś polecamy wam chrupiącą, jesienną surówkę z dodatkiem dyni.

Czasami po prostu nie chce nam się robić surówki, bo trzeba obierać, trzeć. Jednak przygotowanie tego wartościowego dodatku do obiadu zwykle nie zajmuje więcej niż 10 minut. Chyba warto poświęcić dla zdrowia tyle czasu?

Choć każdy ma swój, dość ograniczony repertuar surówek, to nie ma się co hamować. Surówkę można zrobić z większości świeżych warzyw. Warto też dodać owoce — i dla dopełnienia smaku i dla uzupełnienia cennych składników. Dzisiaj sięgniemy po dynię do walorów której chyba nikogo nie trzeba przekonywać.

Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

Składniki:

  • kawałek ok. 20 dag miąższu dyni

  • 2 słodkie jabłka

  • pół cytryny

  • 2 marchewki

  • cebulka cukrowa lub szalotka

  • koperek

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka oleju

  • sól, pieprz, cukier do smaku

ciasto orzechowe

Nieziemsko orzechowe i zdrowe ciasto bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z dyni

Dynię oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Marchewki obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulkę obierz, pokój w niedużą kostkę.

Rozdrobnione składniki wymieszaj z 1 łyżką posiekanego koperku. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej sosem z jogurtu i oleju, wymieszaj.

Wskazówka: Surówkę z dyni możesz też polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny, oleju i wody. Dodaj jej smaku i soczystości.

Po więcej inspiracji na pyszne i zdrowe surówki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na kwaśno-ostrą surówkę z kiszonej kapusty, a także na surówkę z buraków, jabłka i cebuli.

dynia

dynia

Źródło zdjęcia: canva/megatronservizi

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tysiagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >