Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, z jakiej mąki Lewandowska robi pierogi. Wielkie zaskoczenie, nietypowy rarytas
Canva / Plateresca ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Niebywałe, z jakiej mąki Lewandowska robi pierogi. Wielkie zaskoczenie, nietypowy rarytas

27 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Anna Lewandowska powraca z kolejnym niebanalnym pomysłem. Tym razem podzieliła się przepisem na pierogi z mąki kasztanowej. Bezglutenowy specjał z apetycznym słodkim nadzieniem z pewnością znajdzie niejednego amatora. Czy dasz się skusić?

Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem potasu oraz żelaza. Dodatkowo pierogi wykonane z jej użyciem są niezwykle sycące. Mąkę do pierogów według Anny Lewandowskiej możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Koniecznie wypróbuj jej patent.

Przepis na brązowe pierogi Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kasztanowej

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • szczypta soli morskiej

  • 1 łyżka kakao 80%

  • soda oczyszczona

  • daktyle namoczone w wodzie

  • jabłko ugotowane

  • kardamon

  • cynamon

  • gałka muszkatołowa

Pierogi z mąki kasztanowej krok po kroku

Przygotuj nadzienie do pierogów . W tym celu daktyle zalej gorącą wodą , aby się namoczyły. W międzyczasie jabłko obierz ze skórki i ugotuj . Namoczone daktyle posiekaj i razem z podgotowanym jabłkiem podduś do miękkości . Dodaj po szczypcie przypraw i zmiksuj całość na gładką masę.

Przygotuj ciasto na pierogi . Mąkę wymieszaj z jajkiem, wodą i olejem kokosowym . Dodaj sodę, kakao i wyrób składniki ręcznie na jednolite ciasto o zbitej konsystencji . Przypraw je szczyptą cynamonu, kardamonu oraz gałki muszkatołowej , a następnie uformuj w kulę i odstaw na godzinę do lodówki .

Po upływie tego czasu, ciasto na pierogi rozwałkuj na podsypanym mąka blacie . Z uzyskanego płatu wycinaj niewielkie okręgi za pomocą szklanki . Na każdy okrąg nakładaj łyżeczkę przygotowanego farszu i zaklejaj całość .

Pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut . Aby uniknąć sklejania się, wrzucaj je do garnka niewielkimi partiami . Gotowe pierogi z mąki kasztanowej Anna Lewandowska zaserwowała ze śmietanką ryżową oraz ziarnami granatu . Spróbuj warzywnego pasztetu wedle przepisu słynnej sportsmenki . Daj się też skusić pierniczkom jej pomysłu .

Canva  / ChamilleWhite
Canva / ChamilleWhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy