Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca
Rosół, mimo zmieniających się trendów kulinarnych, pozostaje niekwestionowanym królem zup w naszych domach. W prosty sposób możemy sprawić, że ta uwielbiana zupa stanie się jeszcze lepsza. Wszystko to za sprawą dodatku kurkumy.
Rosół z kurkumą różni się nieco od klasycznej postaci tej zupy. Poza pięknym złocistym kolorem, przyprawa nadaje mu także wyjątkowych walorów smakowych. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że kurkuma posiada cenne właściwości przynoszące korzyści dla naszego zdrowia. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego tekstu.
Jak przygotować pożywny rosół?
Tradycyjny rosół przygotowuje się na bazie mięs oraz warzyw. Nie należy również zapominać o przyprawach, które nadają mu odpowiedniego smaku i aromatu. Wariantów przepisu na tę zupę powstało całe mnóstwo.
Klasycznie rosół gotuje się z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Niektórzy idą o krok dalej i nie wyobrażają sobie przygotowania wywaru bez dodatku lubczyku. Również majeranek często znajduje uznanie wśród amatorów zupy.
Mimo zamiłowania do tradycji, Polacy coraz częściej decydują się na rosołowe eksperymenty. Nierzadko spotkać można przepisy z coraz to bardziej egzotycznymi dodatkami. Jednym z nich jest pomysł na rosół z kurkumą. Zapewniamy, że warto go wypróbować.
Jakie właściwości ma rosół z dodatkiem kurkumy?
Kurkuma staje się coraz popularniejszą przyprawą, również w polskich domach. Oferuje ona znacznie więcej, niż piękną barwę i wyjątkowy smak. Niesie z sobą także szereg korzystnych właściwości.
Kurkuma ma potwierdzone działanie przeciwzapalne, a także pomaga zwalczać infekcje. Ponadto wpływa korzystnie na trawienie i pozwala uniknąć dolegliwości żołądkowych. W jaki sposób dodać ją do rosołu, aby w pełni skorzystać z jej dobroczynnego wpływu?
Do przygotowania rosołu z kurkumą, wystarczy zaledwie łyżeczka tej przyprawy na cały garnek zupy. Kurkumę najlepiej dodać na początku gotowania, dzięki czemu zawarte w niej składniki staną się łatwiej przyswajalne. Aromatyczny rosół z kurkumą idealnie sprawdzi się szczególnie w nadchodzących zimowych miesiącach. Daj się skusić na wypróbowanie tego sposobu. Kurkuma to nie jedyny niezwykły dodatek do rosołu. Aromatyczne przyprawy w wywarze mają niezliczone korzyści dla zdrowia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niebywały kapuśniak z przepisu Gessler. 1 składnik mocno zaskakuje. Zupa zyskuje nowe oblicze
Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama