Smakosze.pl Przepisy Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo

15 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.

Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Leczo z dodatkiem wędzonej papryki

Smakowite leczo niejednokrotnie gościło na naszym portalu. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, co na temat uwielbianego specjału powiedział Robert Makłowicz . Tym razem wypróbujemy łatwy przepis, który zaskakuje efektami.

W naszym leczo zagoszczą niedrogie składniki. Jednym z kluczowych dodatków jest wędzona papryka w proszku. Właśnie za jej sprawą danie będzie charakteryzowało się bogatym smakiem i aromatem . Sprostają one wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Leczo w tym wydaniu różni się od klasycznej wersji węgierskiego specjału. Możemy zrobić je zarówno w wersji mięsnej, jak i w pełni warzywnej. Jarosze mogą zastąpić kiełbasę roślinnym zamiennikiem. Jakiś czas temu testowaliśmy tego typu produkty . Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.

  • 2 kiełbasy

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 2 okazałe cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 papryki

  • 250 g pieczarek

  • bazylia

  • oregano

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • olej

Przepis na aromatyczne leczo

Na początku musimy starannie umyć warzywa i grzyby. Papryki wydrążamy i kroimy w kostkę. Pieczarki dzielimy na ćwiartki. Cebule drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę także kroimy na niewielkie kawałki .

Pieczarki umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Warto dodać do nich trochę oleju. Dzięki temu unikniemy przypalenia . Grzyby wzbogacamy o sporą ilość przypraw. Gdy wypuszczą trochę wody, wzbogacamy je o paprykę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wyparować nadwyżce wody.

Leczo w niedrogiej odsłonie
Leczo w niedrogiej odsłonie

(Jakub Kossakowski / Materiały własne)

Kiełbasę podgrzewamy na suchej patelni. Cebulę podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy do niej odrobinę soli i cukru. Dzięki temu będzie bardziej smakowita . Kiedy zacznie się rumienić, zmniejszamy ogień i dodajemy do niej czosnek. Oba warzywa powinny się ładnie zeszklić. Gdy to nastąpi, dodajemy je do garnka z pieczarkami i papryką.

Wszystkie składniki wzbogacamy o pomidory w puszce. Całość dodatkowo doprawiamy. Oczywiście nie możemy zapomnieć o wędzonej papryce . Jeśli pomidory będą zbyt kwaśne, dodajmy do nich trochę cukru. Leczo podgrzewamy jeszcze przez kilkanaście minut. Najlepiej serwować je z dobrym pieczywem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy