Testujemy zamienniki mięsa
W sklepach można natknąć się na rozmaite zamienniki mięsa. Wraz z zapotrzebowaniem na tego typu produkty pojawiają się coraz to nowe alternatywy. Postanowiłem przyjrzeć im się z bliska i przetestować bezmięsne wędliny.
Popularne zamienniki mięsa
Nie da się ukryć, że zamienniki mięsa odgrywają coraz większą rolę w diecie smakoszy. Niektórzy decydują się na takie rozwiązania z uwagi na fakt, że przemysłowa hodowla zwierząt bardzo negatywnie odbija się na naszym środowisku. Inni po prostu chcą się zatroszczyć o swoje zdrowie.
W moim codziennym jadłospisie już od kilku lat goszczą różne zamienniki mięsa. Wśród nich znajdują się roślinne wędliny. Możliwość wyboru jest aktualnie całkiem spora i ewidentnie widać rosnące zapotrzebowanie na tego typu produkty. Pod lupę wziąłem te, które najczęściej spotykałem w supermarketach. Niniejsze zestawienie może ułatwić wybór smakoszom, którzy nie wiedzą jeszcze, co będzie dla nich najlepszą z opcji.
Przed rozpoczęciem testów udałem się na zakupy do pobliskiego Auchan. W moim koszyku wylądowały zamienniki mięsa, które mają imitować dobrze znane wędliny. Wybrałem takie specjały jak szynka czosnkowa, wędlina sojowa z ziarnami pieprzu, kiełbasa krakowska oraz wegańskie plastry z czosnkiem niedźwiedzim.
Czym może zaskoczyć nas bezmięsna szynka czosnkowa?
Jako pierwsza na moim talerzu wylądowała bezmięsna szynka czosnkowa marki BezMięsny. Warto zauważyć, że ów producent specjalizuje się w rozmaitych zamiennikach mięsa. W Auchan za 120 g szynki czosnkowej zapłaciłem 6,49 zł. Oczywiście cena może się trochę różnić w innych miejscach.
Po rozpakowaniu produktu naszym oczom ukazuje się wędlina, która swoim wyglądem przypomina cienko pokrojony pasztet. Zapach jest przyjemny i delikatny. Zamiennik mięsa ma przyrumienione brzegi, które nadają bardziej apetycznej formy.
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Bezmięsna szynka czosnkowa jest łagodna w smaku. Dominują w nim nuty czosnku i pieprzu. Konsystencja jest mocno zwarta. Szynka swoją strukturą może kojarzyć się z pieczenią. Całokształt tego zamiennika mięsa jest jak najbardziej na plus. Idealnie pasuje do niej tarty chrzan. W składzie bezmięsnej szynki czosnkowej znajdziemy następujące składniki:
białko pszenne
ciecierzycę
olej rzepakowy
nieaktywne płatki drożdżowe
soję
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Jak wypada wędlina sojowa o smaku szynkowym?
Kolejnym produktem, który przetestowałem była wędlina sojowa o smaku szynkowym od firmy Polsoja. Do niedawna stanowiła ona jedną z nielicznych roślinnych alternatyw dla wędlin. W Auchan zapłaciłem 6,49 zł za 100 g.
Zamienniki mięsa mogą znacząco się od siebie różnić. Już na pierwszy rzut oka zauważyłem, że wędlina sojowa o smaku szynkowym jest czymś zupełnie innym niż opisana powyżej szynka czosnkowa. Wędlina marki Polsoja wyglądem przypomina trochę plastry mocno zmielonej mortadeli.
Sojowa wędlina nie ma prawie w ogóle zapachu. Pierwszy kęs potwierdził jej delikatność. Odrobinę przypomina on szynkę, jednak dominują w nim nuty soi. Ciekawe są ziarna marynowanego pieprzu, które dodają produktowi odrobinę pikanterii.
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Wędlina sojowa o smaku szynki z pewnością nie sprosta wymaganiom osób, które poszukują idealnego zamiennika mięsa. Dobrze sprawdza się ona jako dodatek do kanapek. Można ją również wykorzystać w pizzy lub zapiekance. Z czego w większości zrobiono ten produkt?
izolowane białko sojowe
olej rzepakowy
białko pszenne
skrobia
aromaty
Zamienniki mięsa od Sokołowa?
Nawet producenci wyrobów mięsnych zauważyli, że popyt na roślinne alternatywy znacząco wzrósł. Sokołów już jakiś czas temu wprowadził na rynek wegańskie wędliny. Do wyboru jest kilka smaków. Ja postawiłem na wersję z czosnkiem niedźwiedzim. Za 50 g zapłaciłem 2,98 zł.
Niektóre osoby stroniące od mięsa mogłyby mylnie wziąć produkt za typowy wyrób mięsne. Wegańskie plastry Z Gruntu Dobre są wilgotne jak tradycyjna wędlina. Specjał ma kuszący aromat, który zachęca do zajadania. Dominuje w nim wspomniany wyżej czosnek niedźwiedzi.
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Sam smak również ciężko odróżnić od wyrobu mięsnego. Można go porównać do dobrze doprawionej wędliny drobiowej. Całokształt do złudzenia przypomina mięso. Nawet osoby, które sięgają na co dzień po klasyczne wędliny, mogą nie zauważyć różnicy. Warto wiedzieć, z czego wykonano ów smakołyk. W składzie dominują następujące składniki:
białko sojowe
błonnik cytrusowy
sól
skrobię modyfikowaną
stabilizatory
czosnek niedźwiedzi