Zamienniki mięsa wzięte pod lupę
Jakub Kossakowski / materiały własne

Testujemy zamienniki mięsa

Nietrudno zauważyć, że zamienniki mięsa coraz częściej goszczą na sklepowych półkach. Przeważnie sięgają po nie osoby stroniące od produktów odzwierzęcych. Jednak równie dobrze mogą zajadać je smakosze, którzy planują ograniczyć spożywanie mięsa. Co warto wybrać?

W sklepach można natknąć się na rozmaite zamienniki mięsa. Wraz z zapotrzebowaniem na tego typu produkty pojawiają się coraz to nowe alternatywy. Postanowiłem przyjrzeć im się z bliska i przetestować bezmięsne wędliny.

Popularne zamienniki mięsa

Nie da się ukryć, że zamienniki mięsa odgrywają coraz większą rolę w diecie smakoszy. Niektórzy decydują się na takie rozwiązania z uwagi na fakt, że przemysłowa hodowla zwierząt bardzo negatywnie odbija się na naszym środowisku. Inni po prostu chcą się zatroszczyć o swoje zdrowie.

W moim codziennym jadłospisie już od kilku lat goszczą różne zamienniki mięsa. Wśród nich znajdują się roślinne wędliny. Możliwość wyboru jest aktualnie całkiem spora i ewidentnie widać rosnące zapotrzebowanie na tego typu produkty. Pod lupę wziąłem te, które najczęściej spotykałem w supermarketach. Niniejsze zestawienie może ułatwić wybór smakoszom, którzy nie wiedzą jeszcze, co będzie dla nich najlepszą z opcji.

Przed rozpoczęciem testów udałem się na zakupy do pobliskiego Auchan. W moim koszyku wylądowały zamienniki mięsa, które mają imitować dobrze znane wędliny. Wybrałem takie specjały jak szynka czosnkowa, wędlina sojowa z ziarnami pieprzu, kiełbasa krakowska oraz wegańskie plastry z czosnkiem niedźwiedzim.

Produkty wycofane przez sanepidProdukty wycofane przez sanepidCzytaj dalej

Czym może zaskoczyć nas bezmięsna szynka czosnkowa?

Jako pierwsza na moim talerzu wylądowała bezmięsna szynka czosnkowa marki BezMięsny. Warto zauważyć, że ów producent specjalizuje się w rozmaitych zamiennikach mięsa. W Auchan za 120 g szynki czosnkowej zapłaciłem 6,49 zł. Oczywiście cena może się trochę różnić w innych miejscach.

Po rozpakowaniu produktu naszym oczom ukazuje się wędlina, która swoim wyglądem przypomina cienko pokrojony pasztet. Zapach jest przyjemny i delikatny. Zamiennik mięsa ma przyrumienione brzegi, które nadają bardziej apetycznej formy.

Zamiennik mięsa

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Bezmięsna szynka czosnkowa jest łagodna w smaku. Dominują w nim nuty czosnku i pieprzu. Konsystencja jest mocno zwarta. Szynka swoją strukturą może kojarzyć się z pieczenią. Całokształt tego zamiennika mięsa jest jak najbardziej na plus. Idealnie pasuje do niej tarty chrzan. W składzie bezmięsnej szynki czosnkowej znajdziemy następujące składniki:

  • białko pszenne
  • ciecierzycę
  • olej rzepakowy
  • nieaktywne płatki drożdżowe
  • soję

Zamiennik mięsa

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Jak wypada wędlina sojowa o smaku szynkowym?

Kolejnym produktem, który przetestowałem była wędlina sojowa o smaku szynkowym od firmy Polsoja. Do niedawna stanowiła ona jedną z nielicznych roślinnych alternatyw dla wędlin. W Auchan zapłaciłem 6,49 zł za 100 g.

Zamienniki mięsa mogą znacząco się od siebie różnić. Już na pierwszy rzut oka zauważyłem, że wędlina sojowa o smaku szynkowym jest czymś zupełnie innym niż opisana powyżej szynka czosnkowa. Wędlina marki Polsoja wyglądem przypomina trochę plastry mocno zmielonej mortadeli.

Sojowa wędlina nie ma prawie w ogóle zapachu. Pierwszy kęs potwierdził jej delikatność. Odrobinę przypomina on szynkę, jednak dominują w nim nuty soi. Ciekawe są ziarna marynowanego pieprzu, które dodają produktowi odrobinę pikanterii.

Zamiennik mięsa

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Wędlina sojowa o smaku szynki z pewnością nie sprosta wymaganiom osób, które poszukują idealnego zamiennika mięsa. Dobrze sprawdza się ona jako dodatek do kanapek. Można ją również wykorzystać w pizzy lub zapiekance. Z czego w większości zrobiono ten produkt?

  • izolowane białko sojowe
  • olej rzepakowy
  • białko pszenne
  • skrobia
  • aromaty

Zamienniki mięsa od Sokołowa?

Nawet producenci wyrobów mięsnych zauważyli, że popyt na roślinne alternatywy znacząco wzrósł. Sokołów już jakiś czas temu wprowadził na rynek wegańskie wędliny. Do wyboru jest kilka smaków. Ja postawiłem na wersję z czosnkiem niedźwiedzim. Za 50 g zapłaciłem 2,98 zł.

Niektóre osoby stroniące od mięsa mogłyby mylnie wziąć produkt za typowy wyrób mięsne. Wegańskie plastry Z Gruntu Dobre są wilgotne jak tradycyjna wędlina. Specjał ma kuszący aromat, który zachęca do zajadania. Dominuje w nim wspomniany wyżej czosnek niedźwiedzi.

Zamiennik mięsa

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Sam smak również ciężko odróżnić od wyrobu mięsnego. Można go porównać do dobrze doprawionej wędliny drobiowej. Całokształt do złudzenia przypomina mięso. Nawet osoby, które sięgają na co dzień po klasyczne wędliny, mogą nie zauważyć różnicy. Warto wiedzieć, z czego wykonano ów smakołyk. W składzie dominują następujące składniki:

  • białko sojowe
  • błonnik cytrusowy
  • sól
  • skrobię modyfikowaną
  • stabilizatory
  • czosnek niedźwiedzi

Wegańska kiełbasa krakowska?

Bez wątpienia kiełbasa krakowska jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Przeglądając zamienniki mięsa dostępne w Auchan, natknąłem się na produkt o nazwie VegeKrakowska od firmy Vege Smak.

Cena za 400 g bezmięsnej kiełbasy krakowskiej wynosiła 16,99 zł. Można by stwierdzić, że to całkiem sporo, jednak musimy pamiętać, że inne wędliny sprzedawano w o wiele mniejszych opakowaniach. W związku z tym zamiennik mięsa wychodzi dosyć korzystnie cenowo.

Po ukrojeniu pierwszego plastra zauważyłem fakturę, która bardzo przypominała klasyczną kiełbasę krakowską. Znalazły się nawet elementy imitujące białe plamki tłuszczu. Smakołyk jest bardzo aromatyczny i pachnie podobnie do kiełbasy.

Zamiennik mięsa

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

W smaku czuć, że to nie jest mięso, ale plus jest taki, że w produkcie nie ma żadnych chrząstek i innych wątpliwie przyjemnych dodatków. VegeKrakowska jest dobrze doprawiona i trochę ostra w smaku. Brzegi przypominają obraną kiełbasę. Konsystencja jest dobrze zbita. Produkt z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Co zastaniemy w składzie?

  • białko pszenne
  • olej kokosowy
  • białko sojowe
  • skrobia kukurydziana
  • przyprawy

Zamiennik mięsa

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Zamienniki mięsa stają się coraz doskonalsze

Wszystkie wyżej wymienione zamienniki mięsa są godne polecenia. Część z nich idealnie nadaje się jako samodzielna przekąska, a inne jako dodatek do potraw. Każda z wędlin dobrze sprawdzi się w roli składnika kanapki.

Oczywiście powyższe recenzje są jak najbardziej subiektywne. Najlepiej samodzielnie wyrobić sobie opinię i na własnym podniebieniu przekonać się o tym, czy takie zamienniki mięsa przypadną nam do gustu. Jedno trzeba przyznać, produkty roślinne tego typu stają się coraz bardziej doskonałe, a wybór jest większy niż kiedykolwiek wcześniej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Artykuł autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł