Niemal co piątek przyrządzam tę rybę. Zapiekam ją w pysznym sosie, całość rozpływa się w ustach
Czy macie już pomysł na piątkowy obiad? Jeśli wciąż szukacie przepisu na smaczne danie, to mam coś dla was. Polecam doskonały obiad bez mięsa. Ta zapiekanka z rybą zniknie w mgnieniu oka.
Podaj rybę na obiad w piątek
Ryby stanowczo zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są istotnym elementem diety. Jedzenie ryb dostarcza nam pełnowartościowego białka, witamin i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryba z powodzeniem zastąpi mięso drobiowe.
Warto ją jeść nawet 3 razy w tygodniu. Jednak najczęściej jadamy ją właśnie w piątki. Ja zapiekam rybę w pysznym sosie. Danie po prostu rozpływa się w ustach. Polecam mój przepis na obiad w piątek.
Podgrzej wodę na patelni i dolej mleko skondensowane. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczkiJak zrobić zapiekaną rybę w sosie?
Składniki:
- 5 filetów z dorsza
- 2 pory
- 2 łyżki przyprawy do ryb
- 2 szklanki śmietany 30%
- sól
- pieprz
- olej
Filety z dorsza doprawiamy przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Filety powinny uzyskać złoty kolor. Jasną część pora kroimy w plasterki.
Podsmażamy na patelni przez kilka minut. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim usmażone ryby.
Obiad na piątek pełen smaku
Teraz na ryby wykładamy pora w śmietanie i równomiernie rozprowadzamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i rybę pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika potrawę możemy posypać koperkiem. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Por i śmietana idealnie pasują do smażonej ryby. To danie rozpływa się w ustach i sprawia, że sięgamy po dokładkę. Taki obiad na piątek zawsze się sprawdzi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić rybę w cieście piwnym. Radziliśmy też, jak zrobić rybę w chrupiącej panierce.
Źródło: YouTube/@SmakowiteDania