Niepotrzebna czynność i wątróbka wyjdzie twarda jak podeszwa. Unikaj jej jak ognia
Smażona wątróbka to prawdziwy rarytas dla miłośników mięsa i podrobów. Wątróbka musi być jednak odpowiednio przygotowana i smażona, w przeciwnym razie będzie gorzka, twarda i niesmaczna. Kluczowe jest również doprawianie jej solą- wątróbkę zawsze solimy po usmażeniu.
Przygotowanie wątróbki smażonej teoretycznie jest proste i szybkie, w praktyce jednak mięso po usmażeniu często staje się niesmaczne lub tak twarde, że nie da się go zjeść. Często dochodzi również do poparzenia osoby przygotowującej przysmak.
Musimy pamiętać, żeby nigdy nie nakłuwać widelcem wątróbki podczas smażenia, ponieważ będzie bardzo pryskać i istnieje wysokie ryzyko poważnego poparzenia wrzącym olejem. Wątróbkę smażoną zawsze obracamy przy pomocy szczypiec, nigdy widelcem.
Wątróbka smażona będzie przepyszna i delikatna, kiedy usmażymy ją na oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, plasterków jabłka i solidnej porcji suszonego majeranku. To najlepszy przepis na wyśmienite mięso.
Nigdy nie sól wątróbki przed lub w trakcie smażenia, ponieważ zepsujesz całe danie. Kluczowe jest również dokładne oczyszczenie mięsa przez smażeniem, umycie i osuszenie. Jeśli położymy mokrą wątróbkę na patelni z olejem, również możemy się poparzyć.
Solisz wątróbkę przed smażeniem? Popełniasz największy błąd
Nigdy nie doprawiaj wątróbki solą przed smażeniem, ponieważ wyjdzie twarda jak podeszwa buta. Sól przyczynia się do zamknięcia porów w mięsie i zbicia włókien, przez co wątróbka będzie dosłownie niejadalna. Pieprz również dodaj, kiedy mięso jest już usmażone.
Jedyną przyprawą, jaką warto dodać podczas smażenia jest suszony majeranek, które doskonale podkreśla smak zarówno mięsa, jak i cebuli i jabłka. Warto wsypać solidną porcję, wątróbka zyska wspaniały aromat.
Jak przygotować soczystą i pyszną wątróbkę smażoną? Na jakim tłuszczu i jak długo ją smażyć?
Składniki:
-
500 g wątróbki drobiowej
-
cebula
-
jabłko
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
mąka do obtoczenia mięsa
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Wątróbkę oczyść, umyj i bardzo dokładnie osusz, następnie obtocz ją w mące i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut, przewracając ją kilka razy przy pomocy szczypiec. Nigdy nie nakłuwaj mięsa, ponieważ będzie pryskać i możesz się poparzyć.
Gdy wątróbka będzie usmażona, przełóż ją na talerz i przykryj ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulkę. Do cebuli dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłka i smaż przez około 5 minut.
Dodaj wątróbkę, zmniejsz gaz, całe danie oprósz majerankiem i smaż, aż jabłka będą miękkie. Potrawę oprósz solą, pieprzem i od razu podaj, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku
-
Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą cudownie soczyste i obłędnie pyszne
Źródło: mmcooking