Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.08.2022 12:01

Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku

Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki, szynka, cebula i ser zapieczone z aksamitnym sosem beszamelowym to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Z pewnością nie pożałujesz.

Tomasz Strzelczyk dzieli się z fanami świetnymi pomysłami na proste i pyszne dania. Niedawno na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube opublikował przepis na zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem szynki parzonej, cebuli, sera. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

Tomasz Strzelczyk wyjaśnił krok po kroku, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną na obiad. Danie jest gotowe błyskawicznie- kiedy ziemniaki się gotowały, kucharz przygotował resztę składników i sos. Strzelczyk zaznaczył również, żeby czosnek dodać do cebuli z szynką pod sam koniec smażenia, w przeciwnym razie będzie gorzki i straci aromat.

Przysłowiową wisienką na torcie w zapiekance ziemniaczanej jest aromatyczny sos beszamelowy. Tomasz Strzelczyk sos przygotował z kilku składników: masła, mąki, mleka i przypraw. Sos jest gęsty, kremowy i świetnie łączy się z ziemniakami i szynką.

Pomysł na tani obiad, czyli zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 200 g ulubionej szynki lub wędliny w plastrach

  • 2 cebule czerwone

  • 3 ząbki czosnku

  • 50 g żółtego sera

  • olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • szczypta soli i pieprzu mielonego

Zapiekanka ziemniaczana przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku jest sos beszamelowy

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę szynkę (kilka plasterków zostaw, żeby poukładać na wierzch naczynia żaroodpornego), zetrzyj na tarce ser.

Gdy ziemniaki są już miękkie, odcedź je i przełóż od razu do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż na nim szynkę, następnie dodaj cebulę i smaż około 10 minut.

Na patelnię dodaj czosnek, dokładnie wymieszaj i oprósz pieprzem, przełóż do ziemniaków. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło na najmniejszym ogniu, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Do rondla stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałkę muszkatołową, wymieszaj.

Sos wlej do zapiekanki, wyłóż kilka plasterków szynki i całość oprósz startym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25 minut, smacznego.

Przygotuj również inne dania według przepisu Tomasza Strzelczyka. Gorąco polecam letnie gołąbki z mięsem mielonym i warzywami oraz filety z kurczaka nadziewane bobem, cała rodzina będzie zachwycona.

Sos beszamelowy
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube