Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą cudownie soczyste i obłędnie pyszne
Kotlety mielone z cukinią to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięso z dodatkiem warzywa startego na tarce jest bardziej soczyste i o wiele smaczniejsze. Kotlety mielone doprawione cebulą, czosnkiem i świeżymi ziołami to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Kotlety mielone z cukinią posmakują każdemu miłośnikowi mięsnych dań. Kotlety są wyraźne w smaku, ale i lżejsze i niezwykle soczyste. Do kotletów dodaję również posiekaną natkę pietruszki i koperek. Świeże zioła dodają fantastycznej nuty.
Kotlety mielone smażę na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Zawsze smażę kotlety partiami, żeby nie stykały się na patelni. Kiedy kotletów będzie za dużo, zaczną się dusić, a nie smażyć, przez co nie będą miały chrupiącej skórki.
Kotlety mielone z cukinią podaję z różnymi dodatkami. Doskonale sprawdza się puree ziemniaczane, puree z kalafiora, z bobu, a także ziemniaki gotowane. Przysłowiową wisienką na torcie jest surówka z warzyw sezonowych lub z kapusty. Do kotletów mielonych z cukinią będzie pasować również mizeria, ogórki kiszone i buraki z chrzanem.
Kotlety mielone z cukinią, idealne na rodzinny obiad
Składniki na 4 porcje:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
średnia cukinia
mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
jajko
olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z cukinią? Kotlety są bardzo soczyste i mają chrupiącą skórkę
Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę również zetrzyj, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj do cukinii. Do przygotowanych warzyw włóż mięso mielone, wsyp posiekane zioła, wbij jajko, wsyp sól i pieprz, całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
Z przygotowanej masy wyrób kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez około 15 minut, aż z każdej strony będą miały chrupiącą skórkę. Kotlety mielone z cukinią podaj z puree ziemniaczanym lub puree z bobu i ulubionymi surówkami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Maślankowe kotlety schabowe - soczyste i przepyszne. 100 razy lepsze od klasycznych
Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd