Prosty przepis na kiszone pomidory. Lepsze nawet od ogórków
Pomysł na pyszne przetwory na zimę? Przygotuj kiszone pomidory, są soczyste, pełne smaku i będą doskonałym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i jako lekka, zdrowa przekąska w chłodne, zimowe dni. Poznaj prosty przepis na kiszone pomidory, lepsze nawet od ogórków.
Kiszone pomidory są jednymi z lepszych przetworów, jakie jadłam. Małe, soczyste pomidory wygrzane w pełnym słońcu smakują rewelacyjnie po całym procesie fermentacji z dodatkiem kopru, liści wiśni, czosnku i innych przypraw. Kiszone pomidory są błyskawiczne w przygotowaniu, co niewątpliwie jest dużym atutem.
Do przygotowania kiszonych pomidorów wykorzystuję wyłącznie mniejsze warzywa, np. pomidory Lima, pomidory polne lub śliwkowe. Odmiany te nie są duże, przez to łatwo wkłada się je do słoika i można kisić je w całości, zachowując soczysty miąższ.
Przed przygotowywaniem kiszonych pomidorów zawsze dokładnie myję i parzę słoiki. To absolutnie niezbędny krok, dzięki któremu kiszonki będą świeże przez wiele miesięcy. Jeśli wyłącznie umyjesz słoiki, przetwory zepsują się, ponieważ namnożą się w nich bakterie, słoiki muszą być sterylnie czyste.
Kiszone pomidory są lepsze nawet od ogórków. Będą świetnym dodatkiem do obiadu i przekąską
Składniki:
małe, soczyste pomidory, np. Lima lub śliwkowe
po baldachu kopru na słoik
po kawałku korzenia chrzanu na słoik
po 1 liściu laurowym na słoik
po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik
po 2 liście wiśni na słoik
po 2 ząbki czosnku na słoik
1 łyżka soli na 1 l wody
Jak zrobić kiszone pomidory? Będą jednym z Twoich ulubionych przetworów na zimę
Do umytych i wyparzonych słoików włóż umyte, osuszone pomidory bez szypułki. Do każdego słoika włóż również czosnek, koper, liść laurowy, liście wiśni, chrzan, gorczycę.
Zagotuj wodę z solą. Na 1 l wody dodaj 1 łyżkę soli. Zalewę przestudź i wlej do słoików, następnie zakręć je i postaw na blat kuchenny. Po dwóch dniach przestaw je do spiżarni.
Na zimę przygotuj również kiszone rzodkiewki i kiszone jabłka, będą idealną przekąską w mroźne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niepotrzebna czynność i wątróbka wyjdzie twarda jak podeszwa. Unikaj go jak ognia
Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę
Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent
Źródło: sprawdzonakuchnia