Nietypowa sałatka jarzynowa od niezawodnej siostry Anastazji
Sałatka jarzynowa inaczej? Dlaczego nie! Chociaż nie brakuje głosów, że najlepiej smakuje klasyczna wersja kultowego dania, to warto od czasu do czasu pokusić się również o kulinarne eksperymenty. Z pomocą przychodzi sama siostra Anastazja, która w jednej ze swoich bestsellerowych książek podała rewelacyjny przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem żółtego sera. Zaskoczeniem może być brak takich składników potrawy jak m.in. groszek, majonez i ugotowana marchewka.
Sałatka jarzynowa zdecydowanie należy do tych potraw, które podajemy z okazji wyjątkowych uroczystości takie jak najważniejsze święta, czy rodzinne rocznice i jubileusze. W okresie karnawału zachęcamy Was jednak do lekkiej zmiany klasycznego przepisu.
Warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji, która proponuje podejść do znanej potrawy w nieco inny sposób. Na pierwszy rzut oka uwagę przykuwa zupełny brak majonezu, gotowanych warzyw i groszku. Za to możemy cieszyć się smakiem żółtego sera i papryki . Co sądzicie o takim połączeniu? Poniżej zostawiamy Was z tym nietypowym przepisem.
Sałatka jarzynowa w nowej wersji wg. przepisu siostry Anastazji
Lista składników:
-
pół kilograma ziemniaków
-
3 czerwone papryki
-
1 puszka kukurydzy
-
20 dag żółtego sera
-
3 jajka na twardo
-
4 łyżki oleju
-
cytryna
-
natka pietruszki
-
sól
Sposób wykonania:
Na początek dokładnie wyszoruj ziemniaki w łupinach i ugotuj. Następnie obierz bulwy i pokrój w kostkę.
Ugotuj jajka na twardo i również pokrój w kostkę, a paprykę i żółty ser pokrój w paski. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dopraw je solą do smaku i dodaj do nich kukurydzę z puszki, olej i sok z cytryny . Przygotowaną sałatkę jarzynową odstaw na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a wierzch potrawy udekoruj natką pietruszki.
Jeśli jednak wolisz tradycyjną wersję sałatki jarzynowej polecamy Ci ten przepis. Patent na to danie w lżejszej wersji znajdziesz w tym artykule.
źródło: canva/fpwing
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło:Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji Wyd. WAM