Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-11T212532.650

canva/springtime78

Chrupiąca sałatka jarzynowa w wersji fit. Modny składnik sosu zaskakuje

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa jest daniem, które zazwyczaj gości na naszych stołach z okazji świąt i innych rodzinnych uroczystości. Warto przyrządzić ją w nieco lżejszej wersji. Wystarczy, że majonez zastąpimy popularnym ostatnio produktem - serkiem skyr.

Sałatka jarzynowa jest nieodłącznym punktem świąt oraz innych rodzinnych imprez. Popularność dania sięga już czasów PRL-u, jednak do tej pory wielu z nas ma do niego sentyment. Polecamy Wam fit wersję popularnej sałatki. Dzięki prostemu patentowi będziesz mógł ją jeść niemal bez żadnych ograniczeń. Zapomnij jednak o majonezie!

Ciasto na pierogi z dodatkiem masła i mleka

Dlaczego warto dodawać mleko i masło do ciasta na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Czym zastąpić majonez w sałatce jarzynowej?

Chociaż do sałatki jarzynowej tradycyjnie dodajemy majonez, to nie jest on najlepszym wyborem, gdy jesteśmy na diecie. Warto wtedy pomyśleć o jego alternatywach takich jak skyr, czyli modny ostatnio tradycyjny islandzki jogurt o delikatnym śmietankowym smaku. Nasza sałatka jarzynowa nie straci swojego smaku, a przy tym będzie fit!

Przepis na sałatkę jarzynową w wersji fit

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • połowa selera

  • kilka ziemniaków

  • 6 jajek z wolnego wybiegu

  • kilka ogórków kiszonych

  • 6 łyżek skyru

  • sól i pieprz do smaku

  • łyżka musztardy

Sposób wykonania:

Obierz marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki, a następnie pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj na parze. Jajka ugotuj na twardo.

Warzywa oraz jajka pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj. Przygotuj sos. Wymieszaj skyr z musztardą, a następnie dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Sałatkę dopraw solą oraz pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz inne wariacje na temat sałatki jarzynowej m.in. z dodatkiem pora oraz z ogórkiem konserwowym.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T212739.519

źródło: canva/ Tatiana Volgutowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: marta-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >