Chrupiąca sałatka jarzynowa w wersji fit. Modny składnik sosu zaskakuje
Sałatka jarzynowa jest daniem, które zazwyczaj gości na naszych stołach z okazji świąt i innych rodzinnych uroczystości. Warto przyrządzić ją w nieco lżejszej wersji. Wystarczy, że majonez zastąpimy popularnym ostatnio produktem - serkiem skyr.
Sałatka jarzynowa jest nieodłącznym punktem świąt oraz innych rodzinnych imprez. Popularność dania sięga już czasów PRL-u, jednak do tej pory wielu z nas ma do niego sentyment. Polecamy Wam fit wersję popularnej sałatki. Dzięki prostemu patentowi będziesz mógł ją jeść niemal bez żadnych ograniczeń. Zapomnij jednak o majonezie!
Czym zastąpić majonez w sałatce jarzynowej?
Chociaż do sałatki jarzynowej tradycyjnie dodajemy majonez, to nie jest on najlepszym wyborem, gdy jesteśmy na diecie. Warto wtedy pomyśleć o jego alternatywach takich jak skyr, czyli modny ostatnio tradycyjny islandzki jogurt o delikatnym śmietankowym smaku. Nasza sałatka jarzynowa nie straci swojego smaku, a przy tym będzie fit!
Przepis na sałatkę jarzynową w wersji fit
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
połowa selera
kilka ziemniaków
6 jajek z wolnego wybiegu
kilka ogórków kiszonych
6 łyżek skyru
sól i pieprz do smaku
łyżka musztardy
Sposób wykonania:
Obierz marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki, a następnie pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj na parze. Jajka ugotuj na twardo.
Warzywa oraz jajka pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj. Przygotuj sos. Wymieszaj skyr z musztardą, a następnie dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Sałatkę dopraw solą oraz pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz inne wariacje na temat sałatki jarzynowej m.in. z dodatkiem pora oraz z ogórkiem konserwowym.