Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.01.2022 01:00

Jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie?

bitki
canva/RobsonPL

Duszone mięso jest dobrym pomysłem na obiad. Mamy bowiem od razu sos doskonały do polania kaszy lub ziemniaków. Dziś zdradzimy wam, jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie. Tak naprawdę, by sos nabrał niezwykłego aromatu, wystarczy jeden trick. Dzięki niemu danie zachwyci każdego.

Bitki można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jednak najpopularniejsze są wołowe, cielęce i wieprzowe. Przyrządzenie ich nie jest trudne, warto jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz, dzięki której pyszne będą nie tylko bitki, ale też sos, w którym są zanurzone.

Ważne jest bowiem, by po obsmażeniu bitek, na patelnię wlać trochę wody. Gdy połączy się ona z resztkami mięsa, tłuszczem i sokiem z mięsa, trzeba ją wlać do garnka z bitkami. W ten sposób zachowamy w daniu to, co najlepsze i przygotowany sos będzie bardzo aromatyczny.

Jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie?

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej

  • 4 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • 2 cebule

  • 1 l bulionu lub gorącej wody

  • 1 listek laurowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie bitek

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w plastry, rozbij je z dwóch stron kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem.

Każdy plaster mięsa obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, kładź bitki i smaż je, by z obu stron były rumiane. Przełóż je do garnka.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj, wsyp na patelnię. Smaż, aż się lekko zrumieni, dodaj do mięsa.

Na patelnię wlej trochę zimnej wody, zamieszaj i podgrzewaj całość, aż woda połączy się z resztkami mięsa, tłuszczem i sokiem. Wlej ją do garnka z mięsem.

Mięso zalej gorącym bulionem lub wodą. Dodaj listek laurowy, trochę soli i pieprzu. Duś całość pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Wtedy wyjmij mięso łyżką cedzakową. Usuń listek laurowy, a sos zblenduj. Jeśli jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w zimnej wodzie.

Do gorącego sosu włóż bitki, zamieszaj i całość jeszcze chwilę podgrzewaj. Bitki podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na duszone mięso. Sprawdź, jak przygotować duszony schab z pieczarkami, a także jak zrobić żeberka duszone w aksamitnym sosie.

wieprzowina
wieprzowina

Źródło zdjęcia: canva/12MN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram