Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-08T212014.757

Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, korzystały z niego nasze babcie

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Tradycyjna sałatka jarzynowa to hit, który gości na naszych stołach z okazji świąt lub imienin. Mistrzyniami w jej przygotowaniu były nasze kochane babcie. Jak je robiły?

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk, który jest obowiązkowym punktem imieninowego lub urodzinowego menu. Mistrzyniami w jej przygotowaniu z pewnością są nasze babcie. Nie ma wątpliwości, że to właśnie tradycyjny przepis na kultową sałatkę nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 3 ziemniaki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 1 jabłko

  • 4 ogórki konserwowe

  • 4 jajka

  • por

  • pieprz i sól do smaku

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka musztardy

Projekt bez tytułu - 2021-08-08T190732.302

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły suche?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Pokrój por w półplasterki, a następnie sparz go. Umyj marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz selera i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Pokrój ugotowane warzywa w drobną kostkę. Dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, podobnie jak ugotowane na twardo jajka i ogórki konserwowe.

Wszystkie składniki dodaj do miski z warzywami wraz z odciśniętym z wody porem i ponownie dopraw je do smaku dodając majonez i musztardę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną sałatkę jarzynową włóż do lodówki na około 3 godziny lub (jeśli jest taka możliwość) na całą noc. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne pyszne sałatki m.in. gyros oraz klasyczną sałatkę szopską.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram



Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

Czytaj więcej >
Wakacyjna wersja rosołu

Przepisy

Niezwykła, wakacyjna wersja rosołu. Dodatek cytryny działa cuda

Czytaj więcej >
Pieczone ziemniaki pełne aromatu

Przepisy

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Czytaj więcej >
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

Przepisy

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

Czytaj więcej >
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Przepisy

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Czytaj więcej >