Smakosze.pl
ciasto Tiki-Taki

canva/philly077

Cudne jak kultowe praliny ciasto „Tiki Taki”

30 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy słodką propozycję dla tych, którzy lubią w weekend połasuchować. Przedstawiamy przepis na cudne jak kultowe praliny ciasto „Tiki Taki". Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt bardzo pozytywnie zaskakuje i w mgnieniu oka znika z talerzyków. Jest idealne do popołudniowej kawy.

Ciasta nawiązujące do ulubionych, kultowych słodkości cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, wszak wybieramy je, bo wiemy, jakiego smaku możemy się spodziewać.

Projekt bez tytułu - 2022-01-22T191621.341

Nietypowa sałatka jarzynowa od niezawodnej siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Tak też jest z naszym ciastem „Tiki Taki". Tak jak słynne praliny, także i nasz wypiek zawiera krem orzechowy i masę z wiórkami kokosowymi. Całość wieńczy oczywiście aksamitna czekolada.

Cudne jak kultowe praliny ciasto „Tiki Taki"

Składniki:

na ciasto:

  • 4 jajka

  • 4 łyżki drobnego cukru

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • polewa czekoladowa

na krem:

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • 750 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • pół szklanki cukru pudru

  • 50 dag serka mascarpone

  • 5 łyżek kremu czekoladowego

  • pół szklanki zmielonych orzechów

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Przygotowanie ciasta

Na ciasto jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 25 minut w 170 st. C.

Na krem żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz z mascarpone i żelatyną.

Masę serową podziel na dwie części. Jedną wymieszaj z kremem czekoladowym i orzechami, a drugą z wiórkami kokosowymi.

Na biszkopt wyłóż najpierw krem orzechowy, a potem krem kokosowy. Wyrównaj powierzchnię, zastudź. Ciasto polej polewą czekoladową, schłodź.

Jeśli szukasz przepisów na inne ciasta inspirowane słodkościami, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na ciasto Rafaello, a także na ciasto Snickers.

wiórki kokosowe

wiórki kokosowe

Źródło zdjęcia: canva/Yuliia Chyzhevska

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepismamy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >