Nietypowa, zaskakująca wątróbka smażona w cieście
Wątróbka popularnie smażona jest z cebulką, słodkim jabłkiem oraz odrobiną mąki, dla uzyskania przyjemnej chrupkości. Możesz cieszyć się chrupiącym efektem decydując się na usmażenie wątróbki w cieście. Ta nietypowa metoda sprawia, że wątróbka zachowuje w sobie większość soków i po usmażeniu wychodzi obłędnie delikatna i soczysta.
Dość częstym problemem, jaki notowany jest podczas jedzenia wątróbki z cebulką, jest jej twardość oraz suchość. Mięso to jest wybitnie delikatne i nawet kilka minut za dużo na patelni powoduje, że wątróbka staje się wręcz niejadalna - wymaga długiego żucia i nie jest smaczna.
Ciasto również jest niecodzienne, ponieważ nie składa się z typowych składników, jakimi panieruje się produkty do smażenia na oleju. Jego podstawą jest bowiem majonez, co pozwala stworzyć intensywne w smaku ciasto, świetnie przylegające do wątróbki.
Przepis na wątróbkę w cieście
Składniki:
-
600 g wątróbki wieprzowej
-
3 jaja
-
3 ząbki czosnku
-
6 łyżek majonezu
-
5 łyżek mąki
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od wyczyszczenia i oprawienia wątróbki. Jeśli zauważysz na niej błony lub przerosty, dokładnie je odetnij. Osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój ostrym nożem na równe plastry o grubości 1,5 cm.
W miseczce umieść majonez, jajka, obrany i przeciśnięty przez praskę lub siekany czosnek oraz dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj ciasto. Każdy plasterek wątróbki obtocz w gęstej masie.
Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej całkiem dużo oleju. Wykładaj na niego wątróbkę w cieście i smaż pod przykryciem z obu stron, aż uzyskasz złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Takie danie sprawdza się jako prosta przekąska na imprezie, czy jako samodzielny posiłek - wystarczy dodać swoje ulubione wypełniacze, jak ziemniaki czy makaron. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na wątróbkę smażoną z grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя KrimKate
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl