Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czym polewać pierogi?

Czym polewać pierogi?

Z czym podawać pierogi?
canva/lisaaMC

Pierogi są specjałem, którego walory jest w stanie podkreślić dobrze dobrana okrasa. Danie to można polać wieloma smakowitymi kompozycjami dodatków. Zdradzamy jak je przygotować i z czym podać. Zapomnicie o suchych pierogach.

Z mięsem, z kapustą i grzybami, a nawet z suszonymi śliwkami — każde pierogi znajdą swoich amatorów. Gdy polejemy je dopasowaną do kompozycji farszu okrasą, będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Sprawdźcie, jakie są możliwości.

Jaka okrasa jest najlepsza?

Wszystko zależy od tego, jakie pierogi podajemy. Te deserowe, z owocami, będą smaczne ze śmietanką lub delikatnym jogurtem naturalnym. Możemy je też oprószyć kakao czy odrobiną cynamonu. Niektórzy smakosze podają je również z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Wytrawne pierożki mięsne, ruskie czy grzybowe będą smaczne, gdy podamy je z zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulką. Idealna wyjdzie wtedy, gdy będziemy podgrzewać ja bardzo wolno. Okrasa ta dobrze sprawdzi się podczas wigilii, kiedy sięgamy po potrawy bezmięsne.

Wraz z cebulką można też podsmażyć boczek. Najlepszy będzie ten wędzony. Wystarczy, że pokroimy go i zrumienimy na suchej patelni. Jeśli jest dobrej jakości, wytopi się z niego tłuszcz, na który będzie można wrzucić cebulkę.

Czy okrasa jest konieczna?

Oczywiście dania nie musicie niczym polewać. Będzie wtedy lżejsze, a osoby dbające o linię będą mogły po nie sięgnąć bez obaw. Ale nawet one mogą pokusić się o okraszenie wytrawnych pierogów oliwa smakową lub podanie ich obsypanych natką pietruszki.

Tłuszcz jest niezbędny w diecie i nie należy z niego całkowicie rezygnować. Warto jednak częściej sięgać po różne oleje czy oliwę z oliwek niż po smalec czy masło, które nie sprzyjają zdrowiu i na których nie powinno się smażyć.

Oliwa z oliwek w butelce
Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem, idealnym do smażenia. sprawdzi się jako okrasa do pierogów

Źródło zdjęcia: canva/dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram