Pierogi są specjałem, którego walory jest w stanie podkreślić dobrze dobrana okrasa. Danie to można polać wieloma smakowitymi kompozycjami dodatków. Zdradzamy jak je przygotować i z czym podać. Zapomnicie o suchych pierogach.
Z mięsem, z kapustą i grzybami, a nawet z suszonymi śliwkami — każde pierogi znajdą swoich amatorów. Gdy polejemy je dopasowaną do kompozycji farszu okrasą, będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Sprawdźcie, jakie są możliwości.
Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami
CZYTAJ DALEJ
Jaka okrasa jest najlepsza?
Wszystko zależy od tego, jakie pierogi podajemy. Te deserowe, z owocami, będą smaczne ze śmietanką lub delikatnym jogurtem naturalnym. Możemy je też oprószyć kakao czy odrobiną cynamonu. Niektórzy smakosze podają je również z podsmażoną na maśle bułką tartą.
Wytrawne pierożki mięsne, ruskie czy grzybowe będą smaczne, gdy podamy je z zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulką. Idealna wyjdzie wtedy, gdy będziemy podgrzewać ja bardzo wolno. Okrasa ta dobrze sprawdzi się podczas wigilii, kiedy sięgamy po potrawy bezmięsne.
Wraz z cebulką można też podsmażyć boczek. Najlepszy będzie ten wędzony. Wystarczy, że pokroimy go i zrumienimy na suchej patelni. Jeśli jest dobrej jakości, wytopi się z niego tłuszcz, na który będzie można wrzucić cebulkę.
Czy okrasa jest konieczna?
Oczywiście dania nie musicie niczym polewać. Będzie wtedy lżejsze, a osoby dbające o linię będą mogły po nie sięgnąć bez obaw. Ale nawet one mogą pokusić się o okraszenie wytrawnych pierogów oliwa smakową lub podanie ich obsypanych natką pietruszki.
Tłuszcz jest niezbędny w diecie i nie należy z niego całkowicie rezygnować. Warto jednak częściej sięgać po różne oleje czy oliwę z oliwek niż po smalec czy masło, które nie sprzyjają zdrowiu i na których nie powinno się smażyć.
Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem, idealnym do smażenia. sprawdzi się jako okrasa do pierogów
Źródło zdjęcia: canva/dulezidar
Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: polki