Smakosze.pl
Z czym podawać pierogi?

canva/lisaaMC

Czym polewać pierogi?

30 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pierogi są specjałem, którego walory jest w stanie podkreślić dobrze dobrana okrasa. Danie to można polać wieloma smakowitymi kompozycjami dodatków. Zdradzamy jak je przygotować i z czym podać. Zapomnicie o suchych pierogach.

Z mięsem, z kapustą i grzybami, a nawet z suszonymi śliwkami — każde pierogi znajdą swoich amatorów. Gdy polejemy je dopasowaną do kompozycji farszu okrasą, będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Sprawdźcie, jakie są możliwości.

sałatka

Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami

CZYTAJ DALEJ

Jaka okrasa jest najlepsza?

Wszystko zależy od tego, jakie pierogi podajemy. Te deserowe, z owocami, będą smaczne ze śmietanką lub delikatnym jogurtem naturalnym. Możemy je też oprószyć kakao czy odrobiną cynamonu. Niektórzy smakosze podają je również z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Wytrawne pierożki mięsne, ruskie czy grzybowe będą smaczne, gdy podamy je z zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulką. Idealna wyjdzie wtedy, gdy będziemy podgrzewać ja bardzo wolno. Okrasa ta dobrze sprawdzi się podczas wigilii, kiedy sięgamy po potrawy bezmięsne.

Wraz z cebulką można też podsmażyć boczek. Najlepszy będzie ten wędzony. Wystarczy, że pokroimy go i zrumienimy na suchej patelni. Jeśli jest dobrej jakości, wytopi się z niego tłuszcz, na który będzie można wrzucić cebulkę.

Czy okrasa jest konieczna?

Oczywiście dania nie musicie niczym polewać. Będzie wtedy lżejsze, a osoby dbające o linię będą mogły po nie sięgnąć bez obaw. Ale nawet one mogą pokusić się o okraszenie wytrawnych pierogów oliwa smakową lub podanie ich obsypanych natką pietruszki.

Tłuszcz jest niezbędny w diecie i nie należy z niego całkowicie rezygnować. Warto jednak częściej sięgać po różne oleje czy oliwę z oliwek niż po smalec czy masło, które nie sprzyjają zdrowiu i na których nie powinno się smażyć.

Oliwa z oliwek w butelce

Oliwa z oliwek jest zdrowym tłuszczem, idealnym do smażenia. sprawdzi się jako okrasa do pierogów

Źródło zdjęcia: canva/dulezidar

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >