Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wątróbka z grzybami - niezawodny przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 02.10.2021 02:00

Wątróbka z grzybami - niezawodny przepis

Wątróbka
canva/Timolina

Wątróbka smażona z cebulką i grzybami to pyszny sposób na szybki i stosunkowo prosty obiad. Wystarczy zręcznie obrobić wątróbkę i wymoczyć ją w mleku, aby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dodatek grzybów jeszcze bardziej podkręca smak.

Wątróbka z grzybami i cebulą jest bardzo aromatyczna i pełna smaku - w końcu wszystkie składniki same w sobie znane są z intensywnego aromatu.

Jeśli chcesz, aby wątróbka nie była gorzka po usmażeniu, przed włożeniem na patelnie, wymocz ją w mleku z cebulą. Dzięki temu mięso jest kruche, a także ma delikatny posmak cebuli.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę z grzybami

Składniki:

  • 3 cebule

  • 6 kapeluszy borowików

  • 500 g wątróbki cielęcej

  • sól

  • mąka

  • mleko

  • pieprz

  • olej

Zacznij od oczyszczenia wątróbki z błon i pokrojenia jej na cienkie plasterki. Następnie włóż je do miski pełnej mleka i plastrów jeden cebuli i odstaw ją na 15 minut.

Resztę cebuli pokrój w krążki i podsmaż je w garnku z grubym dnem. Odcedź wątróbki z mleka, osusz je, oprósz mąką i podsmaż razem z cebulą. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.

Grzyby podsmaż na patelni, aż staną się brązowe. Przełóż je do wątróbki, podlej bulionem mięsnym i duś pod przykryciem przez 15 minut. Podawaj z ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/dbulkin, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka

Zapraszamy na nasz Instagram