Smakosze.pl
Wątróbka

canva/Timolina

Wątróbka z grzybami - niezawodny przepis

2 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka smażona z cebulką i grzybami to pyszny sposób na szybki i stosunkowo prosty obiad. Wystarczy zręcznie obrobić wątróbkę i wymoczyć ją w mleku, aby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dodatek grzybów jeszcze bardziej podkręca smak.

Wątróbka z grzybami i cebulą jest bardzo aromatyczna i pełna smaku - w końcu wszystkie składniki same w sobie znane są z intensywnego aromatu.

Jeśli chcesz, aby wątróbka nie była gorzka po usmażeniu, przed włożeniem na patelnie, wymocz ją w mleku z cebulą. Dzięki temu mięso jest kruche, a także ma delikatny posmak cebuli.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę z grzybami

Składniki:

  • 3 cebule

  • 6 kapeluszy borowików

  • 500 g wątróbki cielęcej

  • sól

  • mąka

  • mleko

  • pieprz

  • olej

Zacznij od oczyszczenia wątróbki z błon i pokrojenia jej na cienkie plasterki. Następnie włóż je do miski pełnej mleka i plastrów jeden cebuli i odstaw ją na 15 minut.

Czajnik

Jak wyczyścić brudny czajnik?

CZYTAJ DALEJ

Resztę cebuli pokrój w krążki i podsmaż je w garnku z grubym dnem. Odcedź wątróbki z mleka, osusz je, oprósz mąką i podsmaż razem z cebulą. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.

Grzyby podsmaż na patelni, aż staną się brązowe. Przełóż je do wątróbki, podlej bulionem mięsnym i duś pod przykryciem przez 15 minut. Podawaj z ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:


Wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/dbulkin, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >