Smakosze.pl Porady Nietypowy grzyb w polskich lasach
canva/Adam88xx

Nietypowy grzyb w polskich lasach

18 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Będąc na grzybobraniu, wypatrujemy prawdziwków, podgrzybków i maślaków. Tymczasem w polskich lasach można też natknąć się na nietypowego grzyba. W sumie wygląda jak jakaś jasna, żelowa narośl na drzewach. Poznaj bliżej kozią brodę.

Kozia broda to inaczej siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty. Ma zresztą jeszcze kilkanaście innych nazw. Ten nietypowy grzyb rośnie na pniach drzew iglastych — żywych lub obumarłych.

Co ciekawe, gdy pojawi się na żywym pniu drzewa (zwykle przy jego podstawie), pień gnije do wysokości nawet do 3 metrów. Najczęściej można go spotkać na pniach sosen i świerków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nietypowy grzyb w polskich lasach

Siedzuń sosnowy swą potoczną nazwę zawdzięcza podobiźnie do koziej brody. Ma nieregularny, kulisty kształt, który tworzą płatkowate, jakby postrzępione gałązki. Średnica owocnika waha się od 6 do 30 cm i może mieć wysokość od 5 do 20 cm.

Młody grzyb jest białawy, starsze owocniki nabierają kremowej i brązowawej barwy. Miąższ siedzunia sosnowego jest elastyczny i ma lekko orzechowy smak. Co ciekawe ten nietypowy grzyb jest gatunkiem jadalnym. Można go dodawać do zup, smażyć i suszyć.

Rzadko spotykany gatunek

Kozia broda to grzyb dość rzadko występujący w naszych lasach. Co ciekawe, przez kilkanaście lat był nawet uznawany za gatunek zagrożony wyginięciem. Jednak od 2014 roku można go już zbierać bez ograniczeń.

Siedzuń sosnowy jest pod ochroną w wielu europejskich krajach, m.in.: w Belgii, Estonii, Norwegii oraz na Litwie i Łotwie.

kozia broda grzyb
kozia broda grzyb

Źródło zdjęcia: canva/Adam88xx

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zdrowie.gazeta, pl.wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy