Smakosze.pl
czasznica olbrzymia

wikipedia

Niezwykły grzyb w polskich lasach

12 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Gdy wybieracie się do lasu na grzyby zwykle szukacie prawdziwków, podgrzybków i kurek. Tymczasem niektóre mniej popularne gatunki, też są smaczne i można je wykorzystać w kuchni. Odkryjcie purchawicę — niezwykły grzyb występujący w polskich lasach.

Purchawki to kuliste grzyby, które kojarzymy zwykle z tym że nadepnięte pękają czemu towarzyszy chmurka wydobywającego się pyłu. Jednak warto wiedzieć, że niektóre odmiany purchawic są jadalne, a nawet bardzo smaczne. Trzeba je tylko zebrać w odpowiednim momencie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Purchawki występują u nas dość pospolicie. Głównie latem i jesienią, w lasach, zaroślach i na działkach. Dorosłe osobniki mogą mieć nawet 12 cm średnicy.

W Polsce występuje kilka gatunków purchawek:

  • purchawka chropowata — bogata w węglowodany, sole mineralne i kwasy tłuszczowe;

  • purchawka oczkowana — zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym

  • purchawka czarniawa — jest pokryta beżowymi lub brązowymi kolcami, ma nieprzyjemny zapach;

  • purchawka fiolowata — jej owocnik po osiągnięciu dojrzałości rozpada się na kawałki.

Za jadalne uważa się głównie purchawkę chropowatą i oczkowaną. Ale uwaga — należy zbierać tylko młode owocniki. Jak je poznać? Najlepiej przekroić je na pół. Jeśli środek grzyba jest biały i sprężysty można go wykorzystać w kuchni. Ten o ciemnym przekroju jest stary i niejadalny.

Purchawki jadalnej nie należy mylić z tęgoskórem pospolitym, który jest trujący. Jak je odróżnić? Owocnik tęgoskóra pospolitego po przekrojeniu jest ciemny. Także wszystkie grzyby o wyglądzie purchawki z ciemnym wnętrzem od razu wyrzucamy. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości co do gatunku grzyba nigdy go nie jedz.

kotlet schabowy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Co można zrobić z purchawki?

Purchawki nadają się do smażenia, pieczenia, można je dodawać do potraw gotowanych, np. zup, sosów, farszów. Warto je też suszyć i dodawać potem do różnych potraw. Purchawkę chropowatą można jeść surową.

Prostym sposobem na przyrządzenie purchawki jest jej usmażenie. Z usmażonych plastrów można zrobić nawet „pizzę". Owocnik purchawki trzeba oczyścić, pokroić w grube plastry i obsmażyć z obu stron na oleju. Potem przełożyć ją na blachę piekarnika, obłożyć np. pomidorami, mozzarellą i ziołami i zapiekać ok. 15 minut w 200 st. C.

pizza

pizza

Źródło zdjęcia: canva/Tioroshi Lazaro z Pexels

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienieabczdrowie, smacznapyzablogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >