Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak kulinarnie wykorzystać lejkowce?
Adam Moskal
Adam Moskal 08.09.2021 02:00

Jak kulinarnie wykorzystać lejkowce?

Grzyb Lejkowiec dęty
canva/Sarah2

Grzyby przybierają nierzadko niesamowite formy, które zachwycają grzybiarzy oraz smakoszy. Lejkowce dęte, nazywane również kominkami czy wronimi uszami, stanowią doskonałą bazę do farszu na pierogi. Podając je, wywołasz ekstazę u wszystkich fanów pierogów z grzybami.

Lejkowce dęte są grzybami, które zarówno w smaku, jak i wyglądzie przypominają kurki. Najczęściej można znaleźć je w lasach liściastych, pod dębami oraz bukami. Mają przyjemny delikatny smak.

Świetnie komponują się w krokietach, wspomnianym pierogach, zupach, sosach, a także na kanapkach. Można je wysuszyć i sproszkować, aby następnie korzystać z nich jako przyprawy, wzmacniającej smak dań mięsnych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z wronimi uszami

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • sól

Farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych

  • 1 duża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • masło

  • olej

  • łyżka bułki tartej

Zacznij od przesiania mąki wraz z solą. W mące zrób wgłębienie, wlej do niego gorącą wodę z olejem i zacznij mieszać. Wbij do ciasta jajko i ponownie zacznij ugniatać. Po chwili odstaw je pod przykryciem na pół godziny.

Oczyść grzyby i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Dodaj posiekane grzyby, czosnek i smaż przez 5 minut. Do farszu dodaj masło i zmiel je w maszynce do mielenia.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okręgi za pomocą szklanki. Na każdy z nich wykładaj porcje farszu i lep rogi ciasta. Tak przygotowane pierogi gotuj 2 minuty od wypłynięcia we wrzątku. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/Straitel, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi Grzyby