Smakosze.pl
Grzyb Lejkowiec dęty

canva/Sarah2

Jak kulinarnie wykorzystać lejkowce?

8 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Grzyby przybierają nierzadko niesamowite formy, które zachwycają grzybiarzy oraz smakoszy. Lejkowce dęte, nazywane również kominkami czy wronimi uszami, stanowią doskonałą bazę do farszu na pierogi. Podając je, wywołasz ekstazę u wszystkich fanów pierogów z grzybami.

Lejkowce dęte są grzybami, które zarówno w smaku, jak i wyglądzie przypominają kurki. Najczęściej można znaleźć je w lasach liściastych, pod dębami oraz bukami. Mają przyjemny delikatny smak.

Świetnie komponują się w krokietach, wspomnianym pierogach, zupach, sosach, a także na kanapkach. Można je wysuszyć i sproszkować, aby następnie korzystać z nich jako przyprawy, wzmacniającej smak dań mięsnych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z wronimi uszami

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • sól

Farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych

  • 1 duża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • masło

  • olej

  • łyżka bułki tartej

Zacznij od przesiania mąki wraz z solą. W mące zrób wgłębienie, wlej do niego gorącą wodę z olejem i zacznij mieszać. Wbij do ciasta jajko i ponownie zacznij ugniatać. Po chwili odstaw je pod przykryciem na pół godziny.

surówka z czerwonej kapusty

Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

CZYTAJ DALEJ

Oczyść grzyby i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Dodaj posiekane grzyby, czosnek i smaż przez 5 minut. Do farszu dodaj masło i zmiel je w maszynce do mielenia.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okręgi za pomocą szklanki. Na każdy z nich wykładaj porcje farszu i lep rogi ciasta. Tak przygotowane pierogi gotuj 2 minuty od wypłynięcia we wrzątku. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/Straitel, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >