Jak kulinarnie wykorzystać lejkowce?
Grzyby przybierają nierzadko niesamowite formy, które zachwycają grzybiarzy oraz smakoszy. Lejkowce dęte, nazywane również kominkami czy wronimi uszami, stanowią doskonałą bazę do farszu na pierogi. Podając je, wywołasz ekstazę u wszystkich fanów pierogów z grzybami.
Lejkowce dęte są grzybami, które zarówno w smaku, jak i wyglądzie przypominają kurki. Najczęściej można znaleźć je w lasach liściastych, pod dębami oraz bukami. Mają przyjemny delikatny smak.
Świetnie komponują się w krokietach, wspomnianym pierogach, zupach, sosach, a także na kanapkach. Można je wysuszyć i sproszkować, aby następnie korzystać z nich jako przyprawy, wzmacniającej smak dań mięsnych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi z wronimi uszami
Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
1 jajko
sól
Farsz:
kobiałka lejkowców dętych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
masło
olej
łyżka bułki tartej
Zacznij od przesiania mąki wraz z solą. W mące zrób wgłębienie, wlej do niego gorącą wodę z olejem i zacznij mieszać. Wbij do ciasta jajko i ponownie zacznij ugniatać. Po chwili odstaw je pod przykryciem na pół godziny.
Oczyść grzyby i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Dodaj posiekane grzyby, czosnek i smaż przez 5 minut. Do farszu dodaj masło i zmiel je w maszynce do mielenia.
Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okręgi za pomocą szklanki. Na każdy z nich wykładaj porcje farszu i lep rogi ciasta. Tak przygotowane pierogi gotuj 2 minuty od wypłynięcia we wrzątku. Smacznego.
Źródło: canva/Straitel, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina
Polska, biała kiełbasa z piekarnika z cebulką - prosty przepis
źródło: kuchnia.wp.pl