Smakosze.pl Przepisy Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru
Canva.com / oska25

Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru

23 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

W każdym domu rosół przyrządza się w odrobinę inny sposób. Niektórzy stawiają na dodatki wyjątkowo aromatycznych przypraw, inni skupiają się na mięsach. Okazuje się, że w kultowej zupie jest również miejsce na smakowity owoc.

Imbir i jabłko do rosołu

Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby zajadać się niemal codziennie. Smakosze wykorzystują rozmaite receptury i triki. Niedawno prezentowaliśmy sztuczkę od Magdy Gessler .

Dziś sięgniemy po przepis, który sprawi, że rosół będzie smakował jeszcze lepiej. Zagoszczą w nim delikatnie słodkie nuty smakowe oraz pikanteria . Wszystko za sprawą jabłka i imbiru. Zupa w tej odsłonie zachwyci najbliższych.

Mało kto spodziewałby się, że jabłko i imbir mogą tak dobrze wpłynąć na zwykły rosół. Dodatki te należy umieścić w wywarze dopiero pod koniec gotowania . Wówczas rosół stanie się zjawiskowym daniem. Każdy, kto wypróbował ten przepis, już zawsze z niego korzysta.

Rosół w tej odsłonie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z tym większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki . Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • drobiowa porcja rosołowa

  • 3 litry wody

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • seler

  • por

  • 2 jabłka

  • kawałek startego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 15 g lubczyku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz

(Canva.com / Foodiesfeed)

Rosół w niecodziennej odsłonie

Najprawdopodobniej rosół z dodatkiem imbiru i jabłek wywodzi się z Pakistanu. Jednak nie oznacza to, że nie przypadnie on do gustu wielbicielom swojskich smaków . Najpierw mięso umieszczamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy przyprawy.

Włoszczyznę obieramy, a cebule opalamy. Warzywa wkładamy do wywaru. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. W tym czasie zbieramy szumowiny. Jabłka myjemy i kroimy na pół. Dodajemy je do naszej zupy .

Po kolejnej godzinie wyjmujemy jabłka. Rosół wzbogacamy o starty imbir, rozgniecione ząbki czosnku oraz lubczy k. Zupę najlepiej gotować jeszcze przez około 30 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, nasz specjał jest już gotowy.

Warzywa i mięso odławiamy. Marchewki kroimy na plasterki i dodajemy z powrotem do zupy. Rosół w tej odsłonie smakuje wyśmienicie i ciężko mu się oprzeć. Możemy go przygotować również w wersji bezmięsnej. Wówczas najlepiej dodać więcej warzyw, łyżkę wędzonej papryki i kurkumy. Warto sięgnąć także po przepis na wegetariańską zupę pomidorową .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis; Dom pełen pomysłów

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy