Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść skórkę banana?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:53

Czy można jeść skórkę banana?

Czy można jadać skórkę banana?
Canva.com / Isuhi

Bez wątpienia banany zalicza się do wyjątkowych owoców, które charakteryzują się niecodzienną konsystencją i smakiem. Po takim posiłku pozostaje nam przeważnie tylko skórka. Mało kto spodziewałby się, że można ją zjeść. Rzecz jasna trzeba pamiętać o istotnym warunku.

Skórka bananów nie musi lądować w śmieciach

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak najlepiej obierać banany. Tym razem nasza uwaga skupi się na skórce tego owocu, która przez większość osób traktowana jest jako odpadek. Niektórzy wykorzystują ją, chociażby do nawożenia roślin. Jednak równie dobrze można ją zjeść

Z pewnością wielu smakoszy zastanawia się nad tym, dlaczego skórka po bananach jest traktowana jako odpadek. Przecież nie wszystkie owoce jada się bez skórki. Problem tkwi w gorzkim smaku, jaki posiada zewnętrzna powłoka bananów.

Jeśli chcemy zjeść skórkę banana, należy pamiętać o tym, że najlepiej smakuje taka z dojrzałych owoców. Poprawa się wówczas także jej konsystencja. Oczywiście trzeba ją wcześniej solidnie umyć, aby nie zjeść razem z nią szkodliwych substancji do ochrony roślin.

Jak przygotować skórkę banana?

Surowa skórka banana nie jest najbardziej apetycznym smakołykiem. Możemy ją pokroić na mniejsze części i upiec lub usmażyć. Warto wtedy doprawić skórkę ulubionymi przyprawami. W ten sposób zyskamy ciekawą i tanią w przygotowaniu przekąskę.

(Canva.com / Bigpra)

Z kolei skórki z mniej dojrzałych bananów warto zamarynować w sosie BBQ. Kiedy przesiąkną już tym smakiem, wówczas należy je usmażyć i poszarpać. W ten sposób zyskamy roślinny zamiennik szarpanej wieprzowiny, która idealnie nadaje się do kanapek. Jeśli nie rozdrobnimy skórki, wówczas może ona zastąpić bekon.

Co skrywają w sobie skórki banana?

Niepozorna skórki z bananów stanowią czasami aż 35% całego owocu. W związku z tym ich spożywanie to spora oszczędność. Okazuje się, że skórka skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych.

Podobnie jak same banany, skórka zawiera sporo potasu i błonnika. Oprócz nich możemy natknąć się w jej wnętrzu na witaminy grupy B oraz magnez. Ciężko uwierzyć, że niepozorna skórka ma aż tyle zalet. Nie zaszkodzi po nią sięgnąć, nawet jako eksperyment.

Banan razem ze skórką może także pomóc w uporaniu się z zaparciami. Wszystko za sprawą wspomnianego powyżej błonnika. Wystarczy, że 45 g płatków owsianych zblendujemy z całym bananem oraz szklanką wody. Mikstura powinna przynieść ulgę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna; Krok do zdrowia; F5

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta