Smakosze.pl Przepisy Nietypowy smalczyk ze słodką niespodzianką w środku
canva/Ekkapon

Nietypowy smalczyk ze słodką niespodzianką w środku

12 stycznia 2022

Smalec jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Najczęściej jest serwowany wraz ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Dziś proponujemy wam dodanie do niego śliwki. Jej smak doskonale uzupełni aksamitne smarowidło. Skusicie się?

Zdradzaliśmy wam już sekret wegetariańskiego smalczyku i podpowiadaliśmy jak mięsny specjał przyrządzić z jabłkiem . Słodki owoc, który dorzucimy tym razem to śliwka. Nada ona smalczykowi wyjątkowo przyjemnego aromatu i sprawi, że smak stanie się bardziej delikatny.

Przepis na pyszny smalec ze śliwką węgierką

Składniki:

  • 350 g słoniny

  • 1 spora czerwona cebula

  • 65 g śliwek węgierki

  • po pół łyżeczki świeżego tymianku i rozmarynu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Ze słoniny usuwamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę. Następnie umieszczamy ją w rondelku i wytapiamy z niej tłuszcz, podgrzewając ją na małym ogniu.

Dodajemy cebulę i węgierki. Smażymy przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Wrzucamy listki tymianku i igiełki rozmarynu i podsmażymy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy i starannie mieszamy.

Smalczyk przelewamy do ceramicznego naczynia lub słoika. Pozostawiamy go do całkowitego ostygnięcia . Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Stygnący smalec warto od czasu do czasu przemieszać. Zagwarantuje to nam równomierne rozłożenie składników. W przeciwnym wypadku cebula i śliwki opadną na dno.

  • Jeśli lubicie, gdy w smalcu wyczuwalne są chrupiące skwarki, pokrójcie mięso na drobną kostkę. Osobom preferującym gładką konsystencję wyrobu polecamy zmielenie słoniny w maszynce do mięsa.

  • Poza sezonem na śliwki użyjcie owoców mrożonych. Wcześniej je rozmroźcie i dokładnie odsączcie.

Śliwki węgierki na stole
Śliwki podkreślą smak smalczyku

źródło: canva/macroart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy