Smakosze.pl
kotlety schabowe w sosie

canva/vikif

Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nawet jeśli jesteście wielbicielami schabowych, takich jeszcze z pewnością nie jedliście. Dziś proponujemy kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie. Wychodzą nieziemsko soczyste i są tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie je przetestujcie.

Odpowiednie doprawienie potraw często nie jest łatwe. Wymaga nieraz bowiem użycia wielu produktów. My rozwiązaliśmy ten problem, sięgając po keczup. Jak wiadomo, jego podstawą jest przecier pomidorowy, który został doprawiony m.in. octem, przyprawami i ziołami. Dzięki temu nasze kotlety od razu zyskały konkretną nutę smakową.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T222012.423

Na jakim mięsie najlepiej ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję?

CZYTAJ DALEJ

Keczup, a w zasadzie zawarty w nim ocet przyspiesza mięknięcie mięsa. Dzięki temu nie wymaga ono długiej obróbki kulinarnej i większym stopniu zachowuje soczystość. Efekt keczupu wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem coli. Napój ten słynie z różnych cudownych działań, ale nie można mu odmówić ciekawego smaku. Zobaczcie, jaki da efekt w kotletach.

Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka keczupu

  • 1 szklanka coli

Przygotowanie schabowych duszonych w sosie

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się lekko rumiane.

Keczup wymieszaj z colą, sosem podlej kotlety. Przykryj, zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś je jeszcze ok. 10 minut.

Jeśli sos jest zbyt rzadki, wyjmij kotlety na talerz, a sos gotuj bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Kotlety podawaj z sosem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdź, jak przygotować schabowe z nutą musztardy, a także jak zrobić schabowe w maślance.

keczup

keczup

Źródło zdjęcia: canva/maxlashcheuski

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >