Smakosze.pl

canva/vikif

Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Nawet jeśli jesteście wielbicielami schabowych, takich jeszcze z pewnością nie jedliście. Dziś proponujemy kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie. Wychodzą nieziemsko soczyste i są tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie je przetestujcie.

Odpowiednie doprawienie potraw często nie jest łatwe. Wymaga nieraz bowiem użycia wielu produktów. My rozwiązaliśmy ten problem, sięgając po keczup. Jak wiadomo, jego podstawą jest przecier pomidorowy, który został doprawiony m.in. octem, przyprawami i ziołami. Dzięki temu nasze kotlety od razu zyskały konkretną nutę smakową.

Keczup, a w zasadzie zawarty w nim ocet przyspiesza mięknięcie mięsa. Dzięki temu nie wymaga ono długiej obróbki kulinarnej i większym stopniu zachowuje soczystość. Efekt keczupu wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem coli. Napój ten słynie z różnych cudownych działań, ale nie można mu odmówić ciekawego smaku. Zobaczcie, jaki da efekt w kotletach.

Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka keczupu

  • 1 szklanka coli

Przygotowanie schabowych duszonych w sosie

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się lekko rumiane.

Keczup wymieszaj z colą, sosem podlej kotlety. Przykryj, zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś je jeszcze ok. 10 minut.

Jeśli sos jest zbyt rzadki, wyjmij kotlety na talerz, a sos gotuj bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Kotlety podawaj z sosem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdź, jak przygotować schabowe z nutą musztardy , a także jak zrobić schabowe w maślance .

keczup
keczup

Źródło zdjęcia: canva/maxlashcheuski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >