Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
Nawet jeśli jesteście wielbicielami schabowych, takich jeszcze z pewnością nie jedliście. Dziś proponujemy kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie. Wychodzą nieziemsko soczyste i są tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie je przetestujcie.
Odpowiednie doprawienie potraw często nie jest łatwe. Wymaga nieraz bowiem użycia wielu produktów. My rozwiązaliśmy ten problem, sięgając po keczup. Jak wiadomo, jego podstawą jest przecier pomidorowy, który został doprawiony m.in. octem, przyprawami i ziołami. Dzięki temu nasze kotlety od razu zyskały konkretną nutę smakową.
Keczup, a w zasadzie zawarty w nim ocet przyspiesza mięknięcie mięsa. Dzięki temu nie wymaga ono długiej obróbki kulinarnej i większym stopniu zachowuje soczystość. Efekt keczupu wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem coli. Napój ten słynie z różnych cudownych działań, ale nie można mu odmówić ciekawego smaku. Zobaczcie, jaki da efekt w kotletach.
Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 szklanka keczupu
1 szklanka coli
Przygotowanie schabowych duszonych w sosie
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się lekko rumiane.
Keczup wymieszaj z colą, sosem podlej kotlety. Przykryj, zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś je jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, wyjmij kotlety na talerz, a sos gotuj bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Kotlety podawaj z sosem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdź, jak przygotować schabowe z nutą musztardy, a także jak zrobić schabowe w maślance.
Źródło zdjęcia: canva/maxlashcheuski
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se