Mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem
Gdy najdzie cię ochota na kanapkę ze smalcem, zamiast kupować produkt o nieznanym smaku i pochodzeniu, przygotuj własnoręcznie smalczyk. Dziś polecamy przepis na mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem. Wystarczy dodać go 3 łyżki, a smarowidło wyjdzie bardzo apetyczne.
Podstawą smacznego smalcu jest słonina. Kupując ją, zwróć więc uwagę, by była świeża. Smalec możesz też zrobić z podgardla, wtedy pozostaną w nim mięsne skwarki. Istotne są też dodatki takie jak cebula, jabłko, czosnek, które nadają smalczykowi smaku. My wzbogacimy go dodatkowo mlekiem, dzięki czemu smalec będzie śnieżno biały i apetyczny.
Dla smaku i jakości smalcu istotna jest też temperatura smażenia. Płomień pod garnkiem, w którym topimy tłuszcz, powinien być niezbyt wysoki, tak by smalec nie przyrumienił się.
Mlecznie biały domowy smalec z nietypowym dodatkiem
Składniki:
50 dag słoniny
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 jabłko
2 ząbki czosnku
3 łyżki mleka
majeranek
sól
Przygotowanie smalcu
Słoninę oczyść, pokrój w małą kostkę, umieść w rondlu lub garnku z grubym dnem. Podgrzewaj ją, co jakiś czas mieszając, aż wytopi się z niej tłuszcz.
Boczek pokrój w kostkę, dodaj do smalcu i dalej podgrzewaj, aż i z boczku wytopi się tłuszcz. Jeśli chcesz otrzymać smalec bez skwarek, możesz je wyjąć teraz łyżką cedzakową.
Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę. Cebulę i jabłko dodaj do smalcu, zamieszaj, chwilę podgrzewaj.
Na końcu dodaj do smalcu przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także mleko, majeranek i sól. Całość wymieszaj, rozlej do słoiczków, wystudź.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na niezwykły smalec. Dowiesz się też, jak przygotować smalec z fasoli.
Źródło zdjęcia: canva/banedeki
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojekucharzenie