Smakosze.pl Przepisy Niezapomniany śmietanowiec bez pieczenia. Dzięki naszym poradom na pewno się uda
canva/momole

Niezapomniany śmietanowiec bez pieczenia. Dzięki naszym poradom na pewno się uda

21 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Śmietanowiec jest ciastem, którego musisz spróbować. Wysoka, puszysta masa śmietanowa z białą czekoladą, spód z ciasteczek, świeże, sezonowe owoce i galaretki to składniki jednego z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, jest idealne do kawy w weekend.

Śmietanowiec to błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Jest słodki, śmietanowy i bardzo owocowy. Do ciasta możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, wiśnie, a poza sezonem brzoskwinie z puszki, banany, pomarańcze.

Owoce możemy również dowolnie mieszać, dzięki czemu śmietanowiec będzie wyglądał i smakował jeszcze lepiej. Do masy śmietanowej dodajmy przezroczyste galaretki krystaliczne, na górę natomiast dodajmy kolorowe, aby ciasto wyglądało świeżo i pysznie.

Kruchy spód możemy przygotować z herbatników maślanych, kakaowych, ciastek owsianych lub nawet ciastek typu markizy. Wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę. Spód z herbatników będzie delikatny, spód z markiz z czekoladowym lub orzechowym kremem bardziej wyraźny.

Przepis na śmietanowiec bez pieczenia

Składniki na spód (tortownica o średnicy ok. 22 cm):

  • około 120 g herbatników lub ciastek owsianych

  • 50 g masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietanki 36%

  • tabliczka białej czekolady

  • fix do śmietany

  • 2 galaretki krystaliczne

Dodatkowo:

  • 400 g ulubionych owoców, np. truskawek i jagód

  • 2 galaretki krystaliczne lub owocowe (według uznania)

Jak zrobić śmietanowiec bez pieczenia?

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciasteczka i przełóż je do blendera kielichowego, dodaj roztopione masło i zblenduj na gładką masę. Następnie przełóż na tortownicę i rozprowadź, dociskając, aż powstanie spód, wstaw do lodówki.

Przygotuj masę śmietanową: galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw, aby ostygły i zaczęły tężeć. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubij śmietanę z fixem na sztywno.

Następnie dodaj czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą, następnie przekładaj stopniowo galaretkę i miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Masę przełóż na spód z ciastek i wstaw do lodówki.

Kolejne 2 galaretki o ulubionym smaku rozpuść w 300 ml wrzącej wody i odstaw, aby ostygły. W tym czasie pokrój ulubione owoce i poukładaj je na cieście. Zimne galaretki wylej na ciasto i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby cały śmietanowiec dobrze stężał.

Ciastem bez pieczenia, którego również musisz spróbować, jest góra lodowa. Ciasto wygląda zjawiskowo i zachwyca wspaniałym, waniliowo-czekoladowym smakiem, jest idealne do kawy.

Jagody i truskawki do śmietanowca
canva/alexandercreative

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy