Niezapomniany śmietanowiec bez pieczenia. Dzięki naszym poradom na pewno się uda
Śmietanowiec jest ciastem, którego musisz spróbować. Wysoka, puszysta masa śmietanowa z białą czekoladą, spód z ciasteczek, świeże, sezonowe owoce i galaretki to składniki jednego z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, jest idealne do kawy w weekend.
Śmietanowiec to błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Jest słodki, śmietanowy i bardzo owocowy. Do ciasta możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, wiśnie, a poza sezonem brzoskwinie z puszki, banany, pomarańcze.
Owoce możemy również dowolnie mieszać, dzięki czemu śmietanowiec będzie wyglądał i smakował jeszcze lepiej. Do masy śmietanowej dodajmy przezroczyste galaretki krystaliczne, na górę natomiast dodajmy kolorowe, aby ciasto wyglądało świeżo i pysznie.
Kruchy spód możemy przygotować z herbatników maślanych, kakaowych, ciastek owsianych lub nawet ciastek typu markizy. Wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę. Spód z herbatników będzie delikatny, spód z markiz z czekoladowym lub orzechowym kremem bardziej wyraźny.
Przepis na śmietanowiec bez pieczenia
Składniki na spód (tortownica o średnicy ok. 22 cm):
-
około 120 g herbatników lub ciastek owsianych
-
50 g masła
Składniki na masę śmietanową:
-
500 ml śmietanki 36%
-
tabliczka białej czekolady
-
fix do śmietany
-
2 galaretki krystaliczne
Dodatkowo:
-
400 g ulubionych owoców, np. truskawek i jagód
-
2 galaretki krystaliczne lub owocowe (według uznania)
Jak zrobić śmietanowiec bez pieczenia?
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciasteczka i przełóż je do blendera kielichowego, dodaj roztopione masło i zblenduj na gładką masę. Następnie przełóż na tortownicę i rozprowadź, dociskając, aż powstanie spód, wstaw do lodówki.
Przygotuj masę śmietanową: galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw, aby ostygły i zaczęły tężeć. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubij śmietanę z fixem na sztywno.
Następnie dodaj czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą, następnie przekładaj stopniowo galaretkę i miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Masę przełóż na spód z ciastek i wstaw do lodówki.
Kolejne 2 galaretki o ulubionym smaku rozpuść w 300 ml wrzącej wody i odstaw, aby ostygły. W tym czasie pokrój ulubione owoce i poukładaj je na cieście. Zimne galaretki wylej na ciasto i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby cały śmietanowiec dobrze stężał.
Ciastem bez pieczenia, którego również musisz spróbować, jest góra lodowa. Ciasto wygląda zjawiskowo i zachwyca wspaniałym, waniliowo-czekoladowym smakiem, jest idealne do kawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niemal wszyscy popełniają błąd gotując bób. 1 patent i po problemie
-
Wypłynął przepis na kultowe klopsiki z IKEI. Teraz zrobisz je w domowym zaciszu
-
Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych
Źródło: smakinatalerzu.pl