Wypłynął przepis na kultowe klopsiki z IKEI. Teraz zrobisz je w domowym zaciszu
Klopsiki lubi wielu smakoszy. Część dobrze zna to danie w wersji dostępnej w znanym sklepie z meblami i domowym wyposażeniem. Tajna receptura niedawno trafiła do internetu. Sekretem niesamowitego smaku dania jest pieczenie go w piecu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przyrządzać mięsa w ten sposób, musicie spróbować.
Klopsiki mięsne przyrządzone według zdradzonej przez IKEA receptury są soczyste i pełne smaku. Wszystko za sprawą odpowiedniej obróbki mięsa, polegającej na dobrym wyrobieniu masy, obsmażeniu jej i zapieczeniu. Zdradzamy tajniki tej prostej receptury.
Przepis na kultowe klopsiki jak z IKEI:
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
5 łyżek mleka
100 g bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos śmietanowy:
40 g masła
40 g mąki pszennej
po 150 ml wywaru warzywnego i wołowego
150 ml gęstej śmietany
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon
posiekana natka pietruszki wedle uznania (opcjonalnie)
Przygotowanie klopsików jak z IKEI:
Mięso mielone umieszczamy w misce i ugniatamy je dłońmi, by rozbić ewentualne grudki. Łączymy je z posiekaną cebulą i czosnkiem, po czym dodajemy bułkę tartą i wbijamy jajko. Wlewamy mleko, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem.
Z uzyskanej masy formujemy niewielkie klopsiki. Układamy je na płaskim talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Mięsne kulki podsmażamy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy je. Pieczemy przez pół godziny. Podajemy z sosem śmietanowym, żurawiną oraz purée ziemniaczanym. Smacznego.
Przygotowanie sosu śmietanowego:
Masło rozpuszczamy na patelni, na której wcześniej podsmażaliśmy mięso. Wsypujemy mąkę i podgrzewamy przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wywary, po czym ostrożnie i powoli dodajemy śmietanę, uważając, by nie powstały grudki.
Na koniec mieszankę uzupełniamy o sos sojowy i musztardę. Zagotowujemy i podgrzewamy do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Można dodać nieco posiekanej natki pietruszki.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by delikatne mięsne klopsiki podać z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Doskonałym pomysłem będzie też zaserwowanie ich z makronem i sosem pomidorowym we włoskim stylu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: noizz