Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych
Kotlety jajeczne stanowią szybką i niedrogą alternatywę dla mięsnych przysmaków. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a pasują do wielu dodatków. Koniecznie spróbujcie — jajka podane w ten sposób są wyśmienite.
Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Wegetariański rarytas doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i sezonowymi surówkami. Taka wersja obiadowego klasyku spodoba się nie tylko wegetarianom.
Przepis na aromatyczne kotlety jajeczne
Składniki:
6 jaj
1,5 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 łyżka delikatnej w smaku musztardy
świeży szczypiorek i natka pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie kotletów jajecznych:
Pięć jajek myjemy i gotujemy na twardo. Ostudzone, obieramy ze skorupek i rozdrabniamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy praski do ziemniaków, choć można je również posiekać. Przenosimy je do większej miski, po czym wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę.
Dodajemy musztardę i wbijamy surowe jajo. Całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy owalne kotlety, po czym obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy na niej przygotowane rarytasy — wystarczy około 3 minut na stronę. Gotowe kotlety jajeczne osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Po inne pomysły na wykorzystanie jajek na twardo zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. znakomitą recepturę na sałatkę śledziową z ich udziałem. Być może spodoba wam się również ta prosta pasta jajeczna z dodatkiem ogórka kiszonego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: kuchnialidla