Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych

Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych

Prosty patent na kotlety jajeczne
canva/daffodilred

Kotlety jajeczne stanowią szybką i niedrogą alternatywę dla mięsnych przysmaków. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a pasują do wielu dodatków. Koniecznie spróbujcie — jajka podane w ten sposób są wyśmienite.

Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Wegetariański rarytas doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i sezonowymi surówkami. Taka wersja obiadowego klasyku spodoba się nie tylko wegetarianom.

Przepis na aromatyczne kotlety jajeczne

Składniki:

  • 6 jaj

  • 1,5 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

  • 1 łyżka delikatnej w smaku musztardy

  • świeży szczypiorek i natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów jajecznych:

Pięć jajek myjemy i gotujemy na twardo. Ostudzone, obieramy ze skorupek i rozdrabniamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy praski do ziemniaków, choć można je również posiekać. Przenosimy je do większej miski, po czym wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę.

Dodajemy musztardę i wbijamy surowe jajo. Całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy owalne kotlety, po czym obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy na niej przygotowane rarytasy — wystarczy około 3 minut na stronę. Gotowe kotlety jajeczne osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Po inne pomysły na wykorzystanie jajek na twardo zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. znakomitą recepturę na sałatkę śledziową z ich udziałem. Być może spodoba wam się również ta prosta pasta jajeczna z dodatkiem ogórka kiszonego.

Kotlety jajeczne są wyśmienite
canva/Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla