Niezawodne, kakaowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je szybko, a jeszcze szybciej zniknie z talerzyków
Kakaowe ciasto bez pieczenia jest nie lada gratką dla wszystkich łakomczuchów. Połączenie herbatników z kakaową masa budyniową, przełamane śliwkowymi powidłami jest czymś, czemu nie sposób się oprzeć. Zapraszamy do zapoznania się z tym prostym i pysznym przepisem.
Do kakaowego ciasta bez pieczenia możesz dodać 2-3 łyżki ulubionego likieru. Przyjemnie podkręci smak deseru i nada mu dodatkowej elegancji. Ostrzegamy, że to ciasto znika z talerzy błyskawicznie.
Przepis na kakaowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
4 szklanki mleka
-
3 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3 łyżki kakao
-
1 szklanka cukru
-
2 żółtka
-
2 duże paczki herbatników kakaowych
-
1 kostka masła
-
słoiczek powideł śliwkowych
-
polewa czekoladowa
Jak zrobić kakaowe ciasto bez pieczenia?
1,5 szklanki mleka wlej do miski. Dodaj obie mąki, cukier, kakao i żółtka. Wymieszaj najlepiej rózgą . Z jej pomocą skutecznie pozbędziesz się z masy grudek.
Pozostałe mleko zagotuj w garnku . Mieszając, wlewaj do niego przygotowaną mieszankę. Podgrzewaj całość na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj budyń, żeby się nie przypalił.
Przygotowany w ten sposób budyń przelej do czystego naczynia . Całość przykryj folią spożywczą , aby nie pozwolić na utworzenie się kożucha. Budyń odstaw do wystygnięcia .
Masło wyjmij z lodówki do ogrzania . Kiedy będzie miękkie, zacznij miksować je do momentu, aż będzie napuszone . Do takiego masła stopniowo dodawaj zimny budyń , nie przestając miksować.
Formę na ciasto bez pieczenia wyłóż papierem . Dno formy wyłóż herbatnikami, przykryj połową budyniu i znów herbatnikami. Na ciastkach rozsmaruj powidła śliwkowe i przykryj je pozostałym budyniem oraz warstwą ciastek. Wierzch posmaruj polewą czekoladową. Formę z ciastem wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto kakaowe wspaniale komponuje się z kawą. Wypróbuj przepyszne ciasto bez pieczenia Montenegro . Ta szarlotka bez pieczenia powala na kolana .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
-
Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem
-
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem