Smakosze.pl Przepisy Niezawodne, kakaowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je szybko, a jeszcze szybciej zniknie z talerzyków
Canva /Happy window

Niezawodne, kakaowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je szybko, a jeszcze szybciej zniknie z talerzyków

30 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kakaowe ciasto bez pieczenia jest nie lada gratką dla wszystkich łakomczuchów. Połączenie herbatników z kakaową masa budyniową, przełamane śliwkowymi powidłami jest czymś, czemu nie sposób się oprzeć. Zapraszamy do zapoznania się z tym prostym i pysznym przepisem.

Do kakaowego ciasta bez pieczenia możesz dodać 2-3 łyżki ulubionego likieru. Przyjemnie podkręci smak deseru i nada mu dodatkowej elegancji. Ostrzegamy, że to ciasto znika z talerzy błyskawicznie.

Przepis na kakaowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 4 szklanki mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki kakao

  • 1 szklanka cukru

  • 2 żółtka

  • 2 duże paczki herbatników kakaowych

  • 1 kostka masła

  • słoiczek powideł śliwkowych

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić kakaowe ciasto bez pieczenia?

1,5 szklanki mleka wlej do miski. Dodaj obie mąki, cukier, kakao i żółtka. Wymieszaj najlepiej rózgą . Z jej pomocą skutecznie pozbędziesz się z masy grudek.

Pozostałe mleko zagotuj w garnku . Mieszając, wlewaj do niego przygotowaną mieszankę. Podgrzewaj całość na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj budyń, żeby się nie przypalił.

Przygotowany w ten sposób budyń przelej do czystego naczynia . Całość przykryj folią spożywczą , aby nie pozwolić na utworzenie się kożucha. Budyń odstaw do wystygnięcia .

Masło wyjmij z lodówki do ogrzania . Kiedy będzie miękkie, zacznij miksować je do momentu, aż będzie napuszone . Do takiego masła stopniowo dodawaj zimny budyń , nie przestając miksować.

Formę na ciasto bez pieczenia wyłóż papierem . Dno formy wyłóż herbatnikami, przykryj połową budyniu i znów herbatnikami. Na ciastkach rozsmaruj powidła śliwkowe i przykryj je pozostałym budyniem oraz warstwą ciastek. Wierzch posmaruj polewą czekoladową. Formę z ciastem wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto kakaowe wspaniale komponuje się z kawą. Wypróbuj przepyszne ciasto bez pieczenia Montenegro . Ta szarlotka bez pieczenia powala na kolana .

Canva / ildipapp
Canva / ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy