Najprostsza na świecie szarlotka bez pieczenia. Deser, który pokocha każdy smakosz
Szarlotka bez pieczenia jest pysznym, niewymagającym wielu przygotowań deserem. Herbatniki przełożone smakowitym musem jabłkowym i posmarowane delikatną śmietanową masą spodobają się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie.
Macie ochotę na szarlotkę, ale nie lubicie wyrabiać ciasta? Możecie przyrządzić ten pyszny deser w wersji bez pieczenia. Zamiast kruchego spodu, na dnie formy ułożymy herbatniki, a mus jabłkowy zwiążemy przy pomocy orzeźwiającej galaretki cytrynowej. Będzie pysznie.
Przepis na znakomitą szarlotkę bez pieczenia
Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 24 cm x 24 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, by łatwiej było wyjmować porcje przysmaku.
Składniki:
1 kg ulubionych jabłek, najlepiej kwaśnych
ok. 40-50 słodkich herbatników
2 opakowania galaretki cytrynowej
125 ml wody
250 ml śmietany 36%
40 g cukru pudru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao do posypania
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia? Prosty w przygotowaniu deser uzyskacie w kilka chwil
Jabłka myjemy i obieramy je ze skórki. Owoce ścieramy na tarce o większych oczkach, a następnie przenosimy do garnka i dodajemy wodę. Prażymy na niewielkim ogniu przez 10-20 minut, po czym wsypujemy galaretki w proszku oraz cynamon.
Dokładnie mieszamy i studzimy. Na dnie przygotowanej formy układamy herbatniki. Na spód przenosimy połowę masy jabłkowej i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy ją kolejną porcją ciastek, na której umieszczamy resztę jabłek z galaretką.
Na koniec układamy jeszcze jedną warstwę ciastek, a jej wierzch smarujemy ubitą na sztywno wraz z cukrem pudrem śmietaną. Szarlotkę bez pieczenia oprószamy przesianym przez sito kakao i wstawiamy do lodówki. Podajemy po kilku godzinach. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne smaczne pomysły na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy przepis na budyniowy przysmak Jakuba Kuronia. Być może spodoba wam się tez lekki sernik na zimno przygotowywany z serków homogenizowanych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki