Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na delikatną golonkę. Sekret tkwi w 2 etapach przygotowania
canva/arfo

Niezawodny przepis na delikatną golonkę. Sekret tkwi w 2 etapach przygotowania

18 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie niezawodny przepis na delikatną golonkę. Jej sekret tkwi w dwóch etapach przygotowania, a mianowicie na wstępnym gotowaniu mięsa, a potem jego upieczeniu. Dzięki temu golonka wychodzi miękka i rozpływająca się w ustach. Ma też chrupiącą, apetyczną skórkę. Sprawdźcie, jak dokładnie przygotować ten specjał.

Golonka to dość tłusty kawałek mięsa. Z pewnością nie należy do zdrowych i dietetycznych potraw, jednak smakuje obłędnie. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się ją przyrządzi. Apetyczna i smaczna golonka powinna miękka i mieć chrupiącą skórkę. W osiągnięciu miękkości pomoże gotowanie porcji mięsa, zaś chrupkość zapewni pieczenie.

Jak zrobić delikatną i apetyczną golonkę?

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • sól

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • przyprawa do wieprzowiny

Przygotowanie golonki — krok po kroku

Golonkę oczyść, opłucz. Do garnka włóż oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i por. Zalej wodą, zagotuj. Dodaj też sól, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela.

Do wywaru z warzyw i przypraw włóż golonkę. Gotuj ją na niedużym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Na dno brytfanny lub żaroodpornego naczynia włóż piórka cebuli i przekrojone na pół ząbki czosnku.

Golonkę wyjmij z wywaru, ponacinaj jej skórkę i natrzyj ją przyprawą do wieprzowiny. Golonkę połóż na cebuli. Podlej szklanką wywaru z gotowania golonki.

Golonkę piecz bez przykrycia przez ok. 1,5 godziny. W tym czasie kilkakrotnie polewaj ją płynem spod pieczeni.

Upieczoną golonkę przełóż na talerz. Warzywa i sos spod pieczeni zblenduj lub przetrzyj przez sitko. Podaj do golonki.

W naszym serwisie znajdziesz także przepis na golonkę z chrzanem , a także na salceson z golonki .

golonka
golonka

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy