Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista i jednoznaczna. Obie fasolki różnią się nieco smakiem i wartością odżywczą. Jednak każda jest pyszna i z pewnością warto ją jeść. Zwłaszcza teraz, gdy w sklepach można kupić świeże i wyborne strączki.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale podbiła już cały świat. Doskonale smakuje ugotowana i polana masłem lub zrumienioną bułką. Można ją też dodawać do sałatek, dań pieczonych, gotowanych i duszonych.
Przez cały rok można kupić fasolkę mrożoną, jednak najsmaczniejsze są świeże strąki. Wyróżniają się one delikatnością i drobnymi nasionkami. Odpowiednio przyrządzone są chrupiące i przepyszne. Już teraz można kupić fasolkę szparagową pochodzącą z cieplejszych krajów. Sezon na naszą przypada na lipiec i sierpień.
Czy lepiej jeść fasolkę żółtą, czy zieloną?
Odpowiadając na to pytanie, trzeba wziąć pod uwagę walory smakowe i zdrowotne. Obie fasolki różnią się nieznacznie smakiem. Zielona fasolka jest bardziej wyrazista w smaku, żółta zaś delikatniejsza, kremowa.
Jeśli chodzi o wartość odżywczą, zielone strąki są bogatsze w beta-karoten, kwas foliowy i błonnik. Będą więc lepszym wyborem dla kobiet w ciąży, cukrzyków, anemików i osób odchudzających się. Mają też silniejsze działanie przeciwnowotworowe.
Z kolei żółta fasolka szparagowa ma wyższą zawartość fosforu i potasu. Korzystniej więc wpływa na pracę serca i układu krążenia, a także na kości, mięśnie i układ nerwowy.
Lepiej więc nie decydować się na jedzenie jednego rodzaju fasolki szparagowej, ale jadać raz jedną, raz drugą. Obie z pewnością wyjdą nam na zdrowie, bo są niskokaloryczne i bogate w związki biologicznie czynne.
Jak przyrządzać fasolkę szparagową?
Najsmaczniejsza jest fasolka ugotowana w osolonej wodzie i polana oliwą z czosnkiem lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Więcej składników odżywczych zachowa fasolka ugotowana na parze, jednak sam proces potrwa nieco dłużej niż tradycyjne gotowanie.
Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest fasolka ugotowana na chrupko, czyli al dente. Zbyt długo gotowana staje się mniej wartościowa, a także trudniej strawna. Traci też niektóre cenne składniki.
Fasolkę warto też dodać do wiosennej zupy czy sałatki. Z jej dodatkiem można też zrobić zapiekankę lub curry.
Sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową bez tartej bułki. Poznaj też przepis na fasolkę szparagową z cebulą.
Źródło zdjęcia: canva/wsmahar Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: magazyn-kuchnia, myfitness.gazeta