Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrazista i soczysta golonka z chrzanem

Wyrazista i soczysta golonka z chrzanem

Wyrazista i soczysta golonka z chrzanem
canva/arfo

Pieczona golonka jest jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Podana z chrzanem smakuje wspaniale. Wystarczą 3 łyżki, by wyrazisty dodatek nadał mięsu charakteru i odmienił tradycyjny specjał. Skusicie się?

Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić wyśmienitą golonkę w kapuście kiszonej czy z dodatkiem miodu. Tym razem do pieczonego specjału proponujemy dodać chrzanu wymieszanego ze śmietaną i jabłkami. Delikatny słodko-ostry sos będzie doskonale pasował do smaku pieczonej z piwem golonki.

Przepis na wyborną golonkę z chrzanem

Składniki:

  • 2 golonki (1-1,5 kg mięsa)

  • 300 g cebuli

  • 1 małe winne jabłko

  • 500 ml jasnego piwa

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki chrzanu

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy lub smalec do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny i łączymy z miodem. Chrzan dodajemy do śmietany, doprawiamy masę solą, pieprzem i cukrem.

Przygotowany sos łączymy jabłkami. Schładzamy go w lodówce w zamkniętym pojemniku. Golonki wkładamy do garnka, zalewamy je posolonym wrzątkiem. Dodajemy oczyszczone cebule, liść laurowy, czosnek i ziele angielskie.

Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Golonki wyjmujemy z garnka i przekładamy do natłuszczonej formy.

Mięso posypujemy pieprzem. Pieczemy do miękkości, co jakiś czas podlewając je porcją piwa. Podajemy ze schłodzonym sosem i ziemniakami. Smacznego.

Soczystej golonce mało kto się oprze
Soczystej golonce mało kto się oprze

Źródło zdjęcia: canva/Slawomir Fajer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Polska, potrawy regionalne; Hanna Szymanderska

Zapraszamy na nasz Instagram