Wyrazista i soczysta golonka z chrzanem
Pieczona golonka jest jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Podana z chrzanem smakuje wspaniale. Wystarczą 3 łyżki, by wyrazisty dodatek nadał mięsu charakteru i odmienił tradycyjny specjał. Skusicie się?
Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić wyśmienitą golonkę w kapuście kiszonej czy z dodatkiem miodu. Tym razem do pieczonego specjału proponujemy dodać chrzanu wymieszanego ze śmietaną i jabłkami. Delikatny słodko-ostry sos będzie doskonale pasował do smaku pieczonej z piwem golonki.
Przepis na wyborną golonkę z chrzanem
Składniki:
2 golonki (1-1,5 kg mięsa)
300 g cebuli
1 małe winne jabłko
500 ml jasnego piwa
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki chrzanu
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru pudru
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy lub smalec do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny i łączymy z miodem. Chrzan dodajemy do śmietany, doprawiamy masę solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowany sos łączymy jabłkami. Schładzamy go w lodówce w zamkniętym pojemniku. Golonki wkładamy do garnka, zalewamy je posolonym wrzątkiem. Dodajemy oczyszczone cebule, liść laurowy, czosnek i ziele angielskie.
Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Golonki wyjmujemy z garnka i przekładamy do natłuszczonej formy.
Mięso posypujemy pieprzem. Pieczemy do miękkości, co jakiś czas podlewając je porcją piwa. Podajemy ze schłodzonym sosem i ziemniakami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Slawomir Fajer
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Polska, potrawy regionalne; Hanna Szymanderska