Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Poznajcie przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w jednej sztuczce, a mianowicie w dodatku ubitego na sztywno białka. Dzięki temu racuchy wyjdą lekkie, wyrośnięte i bardzo naturalne w smaku. Tym razem obędzie się bez wyczuwalnej na języku ostrości i niekoniecznie lubianego posmaku drożdży.
Racuchy lubią mali i duzi. Głównie za to, że są puszyste, smaczne i posypane cukrem pudrem. To, że są wyrośnięte, wynika z dodanego do ciasta spulchniacza. Może nim być proszek do pieczenia, soda oczyszczona lub drożdże. Użycie dwóch pierwszych jest bardzo proste, a efekt szybki. Dodatek drożdży wymaga odstawienia ciasta do wyrośnięcia.
Są jednak osoby, które wyczuwają dodatek spulchniaczy tak do racuchów, jak i pieczonych ciast. Ich smak im po prostu przeszkadza, bo soda daje charakterystyczną ostrość na języku, podobnie zresztą proszek do pieczenia. Zwłaszcza jeśli przesadzi się z ich dodatkiem. Są też osoby, które mają uczulenie na tego typu dodatki.
Na szczęście można zupełnie zrezygnować z popularnych spulchniaczy, a podobny efekt uzyskać dodając do ciasta ubite na sztywno białko. Trzeba tylko pamiętać, że struktura białkowej piany jest bardzo delikatna, więc dodaje się ją do ciasta tuż przed smażeniem i delikatnie miesza całość łyżką.
Przepis na puszyste racuchy bez dodatku spulchniaczy
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów na pianie z białek
Mąkę wsyp do miski. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do mąki. Do ciasta wsyp też szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlej mleko, zmiksuj całość na gładkie, dość gęste ciasto.
Ciasto odstaw na 15 minut, by skrobia uzyskała odpowiednią elastyczność. W tym czasie jabłka umyj, obierz, pokrój na nieduże kawałki.
Jabłka dodaj do ciasta, wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta na racuchy, delikatnie wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż racuchy na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Po osączeniu z nadmiaru tłuszczu racuchy posyp cukrem pudrem. Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na racuchy z dodatkiem truskawek, a także na racuchy jogurtowe.
Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: doradcasmaku