Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na domowy salceson z golonki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.01.2022 01:00

Niezawodny przepis na domowy salceson z golonki

salceson
canva/Nataly Hanin

Lubicie domowe wędliny? Z pewnością, bo są smaczne i zawierają tylko niezbędne składniki. Dlatego dziś podamy wam niezawodny przepis na domowy salceson z golonki. Jego smak przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią podrobów.

Salceson nie jest wyrobem dietetycznym, ale potrafi doskonale smakować. Jest zaliczany do wędlin podrobowych, bo do jego przygotowania można wykorzystać ozory, policzki, serce, nerki czy skórki wieprzowe. My proponujemy jednak przygotowanie salcesonu z golonki. Zachowuje właściwy smak, choć nie ma w nim podrobów.

Niezawodny przepis na domowy salceson z golonki

Składniki:

  • ok. 3 kg golonek z kością

  • 1,5 łyżki żelatyny

na zalewę:

  • ok. 2 l zimnej wody

  • 2 płaskie łyżeczki saletry

  • ok. 6 łyżek soli

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 5-6 listków laurowych

  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu

  • 5-6 ząbków czosnku

do przyprawienia:

  • 1 łyżka soli jodowanej

  • 1 łyżka czosnku granulowanego

  • 1 łyżka mielonego pieprzu

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie salcesonu

Mięso oczyść, opłucz, oddziel od kości. Do garnka wlej zimną wodę i dodaj pozostałe składniki zalewy. W zalewie umieść mięso, przykryj je, wstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie odlej zalewę, a mięso zalej świeżą wodą. Zagotuj je, odszumuj, gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż będzie miękkie, ale nadal zwarte.

Ugotowane mięso wyjmij z wywaru, przestudź. Skórę pokrój w paski, a mięso na większe kawałki. Mięso i skórę wymieszaj z przyprawami.

Żelatynę rozpuść w 1 l gorącego wywaru z golonki. Dodaj do mięsnej masy, wymieszaj. Masą napełnij foliowe osłonki, dokładnie zawiąż końcówki.

W garnku dobrze podgrzej wodę (nie powinna się gotować, ale mieć temperaturę ok. 75 st. C). Włóż do niej batony salcesonu i sparzaj je godzinę, utrzymując temperaturę 75 st. C.

Po tym czasie salceson wyjmij na deskę, nakryj drugą deską kuchenną i lekko obciąż. Wystudź, a potem wstaw do lodówki, by salceson dobrze się schłodził.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny salceson, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na domowy baleron.

golonka
golonka

Źródło zdjęcia: canva/-Ivinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: browin

Zapraszamy na nasz Instagram