Niezawodny przepis na kultową zupę ogórkową
Zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na kultowy specjał. Niestety, czasami bardzo łatwo o niepozorny błąd, który kompletnie rujnuje zupę. Mowa o zbyt wczesnym dodawaniu ogórków kiszonych. Jednak na tym nie koniec ewentualnych niedociągnięć. Już teraz przekonaj się jak zrobić perfekcyjną zupę ogórkową.
Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa zalicza się do klasycznych potraw, charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni. Już sama obecność ogórków kiszonych jest tego doskonałym potwierdzeniem. Podczas przygotowań koniecznie pamiętaj o kluczowej zasadzie.
Kiedy dodawać ogórki do zupy?
Nie od dziś wiadomo, że kulinaria nie lubią pospiechu. Zupa ogórkowa nie jest tutaj wyjątkiem. N iektórzy smakosze, chcąc przyspieszyć proces gotowania, dodają do garnka starte ogórki, zanim ziemniaki zdarzą zmięknąć. W takim przypadku bulwy będą twarde, a cała zupa okaże się sporym rozczarowaniem .
Mając na uwadze powyższe informacje, pamiętajmy, by ogórki dodawać do wywaru dopiero wtedy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie . Najlepiej umieszczać je w garnku na 15 minut przed końcem gotowania. Uprzednio powinniśmy podsmażyć kiszone frykasy na maśle. Dzięki temu zupa ogórkowa będzie znacznie bardziej wyrazista w smaku. Do przygotowania idealnego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
-
500 g żeberek wieprzowych
-
500 g ziemniaków
-
2 marchewki
-
pietruszka
-
seler
-
por
-
400 g ogórków kiszonych
-
pół szklanki śmietany 18%
-
łyżka masła
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
-
koperek
Sprawdzony przepis na zupę ogórkową
Żeberka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Wkładamy je do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Całość podgrzewamy na małym ogniu . Kiedy woda zawrze, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Z powierzchni zbieramy szumowiny.
Mięso i przyprawy gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do wywaru i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku z pozostałymi składnikami. Gotujemy je do czasu, aż zmiękną. Ogórki ścieramy na tarce i podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle. Zgodnie z wcześniejszymi poradami, należy je dodać do zupy dopiero wówczas, gdy ziemniaki będą miękkie .
Śmietanę hartujemy odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy ją do zupy ogórkowej, którą podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Najlepiej serwować ją z posiekanym koperkiem. Godny uwagi jest także przepis na kultową pomidorówkę . Wcześniej wyjaśnialiśmy również jak zagęścić flaczki .
Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kolorowe Garnki