Prosty przepis na gołąbki z dodatkiem śliwek - kulinarny szlagier jesieni
Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Specjał można przygotować na wiele sposobów. Dziś wypróbujemy przepis na gołąbki, w których farszu zagoszczą śliwki. Jesienna wersja dania z pewnością przypadnie do gustu domownikom.
Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu danie cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smakołyków. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego trochę śliwek.
Obłędne gołąbki w jesiennej odsłonie
Bez wątpienia gołąbki można zaliczyć do szlagierów polskiej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je o owoce, które kojarzą się większości osób z jesienią. Tym razem sięgniemy po suszone śliwki. Jakie składniki będą nam potrzebne?
400 g mięsa mielonego
15 g suszonych śliwek
75 ml oleju
2 cebule
200 g ryżu
główka białej kapusty
nać pietruszki
2 g suszonego majeranku
sól
pieprz mielony
Przepis na gołąbki z mięsem, ryżem i śliwkami
Na początku ryż płuczemy i zalewamy 500 ml posolonej wody. Gotujemy go razem z pokrojonymi śliwkami. Gotowy ryż odcedzamy i doprawiamy do smaku. Kapustę parzymy we wrzątku przez około 5 minut. Odrywamy z niej liście i odcinamy zgrubiały nerw.
Olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy mięso mielone razem z majerankiem i pieprzem mielonym. Tak przygotowane składniki łączymy z ryżem i śliwkami.
Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku o grubym dnie. Warto wyścielić go liśćmi kapusty. Całość zalewamy szklanką wody po parzeniu. Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Na koniec dekorujemy je natką pietruszki.
Godny uwagi jest również przepis na gołąbki bez kapusty. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak ekspresowo sparzyć liście kapusty.
Canva / pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smakowity