Smakosze.pl

Canva / vivoo

Prosty przepis na gołąbki z dodatkiem śliwek - kulinarny szlagier jesieni

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Specjał można przygotować na wiele sposobów. Dziś wypróbujemy przepis na gołąbki, w których farszu zagoszczą śliwki. Jesienna wersja dania z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu danie cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smakołyków. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego trochę śliwek.

Obłędne gołąbki w jesiennej odsłonie

Bez wątpienia gołąbki można zaliczyć do szlagierów polskiej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je o owoce, które kojarzą się większości osób z jesienią. Tym razem sięgniemy po suszone śliwki. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 400 g mięsa mielonego

  • 15 g suszonych śliwek

  • 75 ml oleju

  • 2 cebule

  • 200 g ryżu

  • główka białej kapusty

  • nać pietruszki

  • 2 g suszonego majeranku

  • sól

  • pieprz mielony

Przepis na gołąbki z mięsem, ryżem i śliwkami

Na początku ryż płuczemy i zalewamy 500 ml posolonej wody. Gotujemy go razem z pokrojonymi śliwkami. Gotowy ryż odcedzamy i doprawiamy do smaku. Kapustę parzymy we wrzątku przez około 5 minut. Odrywamy z niej liście i odcinamy zgrubiały nerw.

Olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy mięso mielone razem z majerankiem i pieprzem mielonym. Tak przygotowane składniki łączymy z ryżem i śliwkami.

Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku o grubym dnie. Warto wyścielić go liśćmi kapusty. Całość zalewamy szklanką wody po parzeniu. Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Na koniec dekorujemy je natką pietruszki.

Godny uwagi jest również przepis na gołąbki bez kapusty . W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak ekspresowo sparzyć liście kapusty .

Gołąbki ze śliwkami
Gołąbki ze śliwkami

Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smakowity

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]