Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażony kalafior w fantastycznej panierce
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.11.2021 01:00

Smażony kalafior w fantastycznej panierce

Kotlety z kalafiora
canva/rudisill

Kalafior doskonale smakuje ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś proponujemy wam jednak inny sposób przyrządzenia tego warzywa. Zdradzimy wam przepis na kalafiora smażonego w panierce. Przekonajcie się, jaki jest pyszny.

Kalafior jest smaczny i zdrowy. Często dodajemy go do zupy jarzynowej czy podajemy ugotowanego. Jednak doskonale nadaje się też do smażenia. Nie polecamy jednak smażenia różyczek kalafiora, chyba że na głębokim tłuszczu. Inaczej trudno jest je równomiernie zrumienić, a najlepiej wcześniej je obgotować. Najlepiej kalafior pokrójcie wcześniej w grube plastry, po usmażeniu będą smakować jak kotlety.

Smażony kalafior w fantastycznej panierce

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżka otrąb

  • sól, pieprz

  • curry

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonego kalafiora

Kalafior oczyść, opłucz, odkrój łodygę. Potem pokrój go w plastry o grubości ok. 1,5 cm, uważając, by się nie rozpadły. Oprósz je solą i pieprzem.

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka i mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Wsyp do niego otręby, dopraw je solą, pieprzem i curry.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry kalafiora zanurzaj w przygotowanym cieście i kładź na patelnię. Smaż pod przykryciem na małym ogniu, po 4 minuty z każdej strony.

Porcje kalafiora zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem czosnkowym i ugotowanym ryżem lub kaszą.

Po więcej inspiracji na potrawy z kalafiora zapraszamy na naszą stronę. Koniecznie przetestujcie przepis na kiszonego kalafiora, a także zobaczcie, jak zrobić pieczonego kalafiora.

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/jeehyun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram