Smakosze.pl
Kotlety z kalafiora

canva/rudisill

Smażony kalafior w fantastycznej panierce

4 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kalafior doskonale smakuje ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś proponujemy wam jednak inny sposób przyrządzenia tego warzywa. Zdradzimy wam przepis na kalafiora smażonego w panierce. Przekonajcie się, jaki jest pyszny.

Kalafior jest smaczny i zdrowy. Często dodajemy go do zupy jarzynowej czy podajemy ugotowanego. Jednak doskonale nadaje się też do smażenia. Nie polecamy jednak smażenia różyczek kalafiora, chyba że na głębokim tłuszczu. Inaczej trudno jest je równomiernie zrumienić, a najlepiej wcześniej je obgotować. Najlepiej kalafior pokrójcie wcześniej w grube plastry, po usmażeniu będą smakować jak kotlety.

Smażony kalafior w fantastycznej panierce

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżka otrąb

  • sól, pieprz

  • curry

  • olej do smażenia

Kawowe ciasto bez pieczenia

Kawowe ciasto bez pieczenia - przepis na przepyszny i prosty Kawoszek

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie smażonego kalafiora

Kalafior oczyść, opłucz, odkrój łodygę. Potem pokrój go w plastry o grubości ok. 1,5 cm, uważając, by się nie rozpadły. Oprósz je solą i pieprzem.

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka i mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Wsyp do niego otręby, dopraw je solą, pieprzem i curry.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry kalafiora zanurzaj w przygotowanym cieście i kładź na patelnię. Smaż pod przykryciem na małym ogniu, po 4 minuty z każdej strony.

Porcje kalafiora zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem czosnkowym i ugotowanym ryżem lub kaszą.

Po więcej inspiracji na potrawy z kalafiora zapraszamy na naszą stronę. Koniecznie przetestujcie przepis na kiszonego kalafiora, a także zobaczcie, jak zrobić pieczonego kalafiora.

kalafior

kalafior

Źródło zdjęcia: canva/jeehyun

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >