Jak marynować grzyby? Zdradzamy najlepszy sposób
Grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po nie sięgają. Liczne grono smakoszy decyduje się na marynowanie leśnych specjałów. Do klasycznej zalewy warto dodać pół łyżeczki soli. Właśnie dzięki niej nasze grzyby wyjdą jeszcze bardziej smakowicie. Oczywiście nie możemy zapomnieć o pozostałych przyprawach.
Marynowane grzyby są niezwykle popularnym dodatkiem do dań. Rzecz jasna najlepiej smakują takie, które przygotujemy samodzielnie. W każdym domostwie korzysta się z zupełnie innych receptur. Tym razem zdradzimy przepis, który gwarantuje kulinarny sukces.
Jakie przyprawy dodawać do marynowanych grzybów?
Nie da się ukryć, że marynowane grzyby potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Za smak w znacznej mierze odpowiadają przyprawy, które dodajemy do zalewy. Wśród nich nie powinno zabraknąć ziela angielskiego, ziaren gorczycy, liści laurowych, pieprzu oraz cukru.
Grzyby przed należy uprzednio obgotować w wodzie z dodatkiem soli. Jednak przyprawę warto dodać także do samej zalewy. Dzięki niej marynowane grzyby będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Jakie składniki będą nam potrzebne do przyrządzenia idealnych przetworów?
2 kg niewielkich grzybów
750 ml wody
200 ml octu 10%
3 płaskie łyżki cukru
marchewka
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren czarnego pieprzu
łyżka gorczycy
3 łyżki soli do obgotowania grzybków
pół łyżeczki soli do zalewy
Przepis na idealne marynowane grzyby
Na początku przygotujemy zalewę. W tym celu w garnku umieszczamy trzy szklanki wody i mieszamy je z trzema płaskimi łyżeczkami cukru. Oprócz tego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i pół łyżeczki soli. Całość podgrzewamy. Zalewa powinna gotować się przez kilka minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień i wlewamy ocet. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez minutę.
Grzyby przeglądamy i pozostawiamy tylko zdrowe okazy. Płuczemy je szybko w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Leśne przysmaki wstawiamy na 5-7 minut do osolonego wrzątku. Następnie je odcedzamy. Warto pamiętać, że niektóre grzyby potrzebują trochę dłuższej obróbki termicznej. Przykładem są, chociażby rydze. W ich przypadku gotowanie powinno trwać 10 minut.
Podgotowane grzyby umieszczamy w słoikach razem z obraną i pokrojoną marchewką. Całość zalewamy gorącą zalewą. Powinna ona w pełni przykryć nasze specjały. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je na godzinę. Kiedy czas dobiegnie końca, słoiki wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni Celsjusza.
Jak widać, samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów jest bardzo proste. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak mrozić leśne specjały. Godny uwagi jest także przepis na wątróbkę z grzybami.
Canva / kostik2photo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje