Smakosze.pl

Canva / Marynowane grzyby

Jak marynować grzyby? Zdradzamy najlepszy sposób

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po nie sięgają. Liczne grono smakoszy decyduje się na marynowanie leśnych specjałów. Do klasycznej zalewy warto dodać pół łyżeczki soli. Właśnie dzięki niej nasze grzyby wyjdą jeszcze bardziej smakowicie. Oczywiście nie możemy zapomnieć o pozostałych przyprawach.

Marynowane grzyby są niezwykle popularnym dodatkiem do dań. Rzecz jasna najlepiej smakują takie, które przygotujemy samodzielnie. W każdym domostwie korzysta się z zupełnie innych receptur. Tym razem zdradzimy przepis, który gwarantuje kulinarny sukces.

Jakie przyprawy dodawać do marynowanych grzybów?

Nie da się ukryć, że marynowane grzyby potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Za smak w znacznej mierze odpowiadają przyprawy, które dodajemy do zalewy. Wśród nich nie powinno zabraknąć ziela angielskiego, ziaren gorczycy, liści laurowych, pieprzu oraz cukru.

Grzyby przed należy uprzednio obgotować w wodzie z dodatkiem soli. Jednak przyprawę warto dodać także do samej zalewy. Dzięki niej marynowane grzyby będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Jakie składniki będą nam potrzebne do przyrządzenia idealnych przetworów?

  • 2 kg niewielkich grzybów

  • 750 ml wody

  • 200 ml octu 10%

  • 3 płaskie łyżki cukru

  • marchewka

  • 3 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 8 ziaren czarnego pieprzu

  • łyżka gorczycy

  • 3 łyżki soli do obgotowania grzybków

  • pół łyżeczki soli do zalewy

Przepis na idealne marynowane grzyby

Na początku przygotujemy zalewę. W tym celu w garnku umieszczamy trzy szklanki wody i mieszamy je z trzema płaskimi łyżeczkami cukru. Oprócz tego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i pół łyżeczki soli. Całość podgrzewamy. Zalewa powinna gotować się przez kilka minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień i wlewamy ocet. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez minutę.

Grzyby przeglądamy i pozostawiamy tylko zdrowe okazy. Płuczemy je szybko w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Leśne przysmaki wstawiamy na 5-7 minut do osolonego wrzątku. Następnie je odcedzamy. Warto pamiętać, że niektóre grzyby potrzebują trochę dłuższej obróbki termicznej. Przykładem są, chociażby rydze. W ich przypadku gotowanie powinno trwać 10 minut.

Podgotowane grzyby umieszczamy w słoikach razem z obraną i pokrojoną marchewką. Całość zalewamy gorącą zalewą. Powinna ona w pełni przykryć nasze specjały. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je na godzinę. Kiedy czas dobiegnie końca, słoiki wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni Celsjusza.

Jak widać, samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów jest bardzo proste. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak mrozić leśne specjały . Godny uwagi jest także przepis na wątróbkę z grzybami .

Marynowane grzyby wyjdą idealnie
Marynowane grzyby wyjdą idealnie

Canva / kostik2photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >