Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe
canva/RobsonPL

Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe

18 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.

Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.

Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.

Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 1/2 szklanki mąki

  • smalec lub olej do smażenia

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1-2 listki laurowe

  • sól, pieprz

Przygotowanie bitek wieprzowych

Łopatkę pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Bitki obtocz w mące, kładź na rozgrzaną patelnię i obsmaż z dwóch stron na rumiano. Przełóż je do rondla.

Cebule obierz, grubo pokrój, zeszklij na pozostałym na patelni tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Cebulę i czosnek dodaj do mięsa razem z listkami laurowymi, pieprzem i niedużą ilością soli. Podlej gorącą wodą, zagotuj.

Mięso przykryj, duś na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż będzie miękkie. Wtedy dopraw je do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli sos jest za rzadki, możesz go zagęścić 1-2 łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w małej ilości zimnej wody.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na wolno gotowaną wieprzowinę , a także na łopatkę wieprzową pieczoną w winie .

łopatka wieprzowa
łopatka wieprzowa

Źródło zdjęcia: canva/nata_zhekova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy