Niezwykle chrupiący kurczak w panko
Szukasz pomysłu na orientalny obiad w stylu street food? Przygotuj kurczaka w azjatyckiej panierce panko. Kurczak podany z ryżem jaśminowym i surówką z białej kapusty smakuje rewelacyjnie i z pewnością skradnie serca wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni. Poznaj przepis na niezwykle chrupiącego kurczaka w panko.
Panko jest tradycyjną panierką wykorzystywaną w kuchniach Dalekiego Wschodu. Jest chrupiąca, złocista i doskonała w smaku. Panierka panko wchłania znacznie mniej oleju niż panierka z bułki tartej, dzięki czemu przygotowane potrawy są lekkie i pozbawione nadprogramowego tłuszczu. Panko wykorzystuje się do kurczaka, ryb, krewetek i innych owoców morza, nadając im wyjątkowego smaku.
Chrupiący kurczak w panko to jedno z wielu dań street food, czyli lokalnych, azjatyckich pyszności przygotowywanych na ulicy lub w prostych budkach gastronomicznych. Kurczak panko doskonale smakuje podany z ryżem jaśminowym oprószonym pietruszką lub świeżą kolendrą i sosem pikantnym, sojowym lub teryiaki . Do dania przygotuj również orientalną surówkę z białej kapusty.
Przepis na chrupiącego kurczaka w panko
Składniki na 4 porcje:
-
500 g piersi z kurczaka
-
250 g panierki panko
-
3 jajka
-
200 g mąki pszennej
-
olej roślinny do smażenia
-
sól, pieprz
-
pół łyżeczki curry
Jak przygotować chrupiącego kurczaka w panko?
Przygotuj 3 głębokie talerze. W jednym roztrzep jajka, do drugiego wsyp mąkę, do trzeciego panierkę panko.
Kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż i oprósz curry, solą, pieprzem, następnie obtocz kolejno w mące, jajku, panko, mące, jajku, panko. Tak przygotowana panierka będzie niezwykle chrupiąca.
Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego i smaż kurczaka z każdej strony, aż panierka nabierze złocistego koloru.
Smacznego.