Niezwykły grzyb w polskich lasach
Gdy wybieracie się do lasu na grzyby zwykle szukacie prawdziwków, podgrzybków i kurek. Tymczasem niektóre mniej popularne gatunki, też są smaczne i można je wykorzystać w kuchni. Odkryjcie purchawicę — niezwykły grzyb występujący w polskich lasach.
Purchawki to kuliste grzyby, które kojarzymy zwykle z tym że nadepnięte pękają czemu towarzyszy chmurka wydobywającego się pyłu. Jednak warto wiedzieć, że niektóre odmiany purchawic są jadalne, a nawet bardzo smaczne. Trzeba je tylko zebrać w odpowiednim momencie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezwykły grzyb w polskich lasach
Purchawki występują u nas dość pospolicie. Głównie latem i jesienią, w lasach , zaroślach i na działkach. Dorosłe osobniki mogą mieć nawet 12 cm średnicy.
W Polsce występuje kilka gatunków purchawek:
-
purchawka chropowata — bogata w węglowodany, sole mineralne i kwasy tłuszczowe;
-
purchawka oczkowana — zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym
-
purchawka czarniawa — jest pokryta beżowymi lub brązowymi kolcami, ma nieprzyjemny zapach;
-
purchawka fiolowata — jej owocnik po osiągnięciu dojrzałości rozpada się na kawałki.
Za jadalne uważa się głównie purchawkę chropowatą i oczkowaną. Ale uwaga — należy zbierać tylko młode owocniki. Jak je poznać? Najlepiej przekroić je na pół. Jeśli środek grzyba jest biały i sprężysty można go wykorzystać w kuchni. Ten o ciemnym przekroju jest stary i niejadalny.
Purchawki jadalnej nie należy mylić z tęgoskórem pospolitym, który jest trujący. Jak je odróżnić? Owocnik tęgoskóra pospolitego po przekrojeniu jest ciemny. Także wszystkie grzyby o wyglądzie purchawki z ciemnym wnętrzem od razu wyrzucamy. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości co do gatunku grzyba nigdy go nie jedz.
Co można zrobić z purchawki?
Purchawki nadają się do smażenia, pieczenia, można je dodawać do potraw gotowanych, np. zup, sosów, farszów. Warto je też suszyć i dodawać potem do różnych potraw. Purchawkę chropowatą można jeść surową.
Prostym sposobem na przyrządzenie purchawki jest jej usmażenie. Z usmażonych plastrów można zrobić nawet „pizzę". Owocnik purchawki trzeba oczyścić, pokroić w grube plastry i obsmażyć z obu stron na oleju. Potem przełożyć ją na blachę piekarnika, obłożyć np. pomidorami, mozzarellą i ziołami i zapiekać ok. 15 minut w 200 st. C.
Źródło zdjęcia: canva/Tioroshi Lazaro z Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zywienieabczdrowie, smacznapyzablogspot