Jak Ewa Wachowicz robi pierogi z kapustą i grzybami?
Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz nie mają sobie równych dzięki jednemu sekretnemu trikowi. Wachowicz nie wylewa wody po moczeniu grzybów, lecz dodaje ją do farszu. Dzięki temu pierogi nabierają intensywniejszego smaku, a także są bardziej delikatne. Mało kto zna ten genialny sposób.
Pierogi z kapustą i grzybami to niekwestionowana klasyka, która najczęściej serwowana jest w czasie świąt, kiedy jedzenie mięsa jest wbrew zasadom. Aby uwydatnić ich smak, warto skorzystać ze sposobu Ewy Wachowicz.
Była Miss Polonia radzi, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów. Te oddały do niej mnóstwo smaku i aromatu, których strata byłaby niewskazana. Dlatego Wachowicz wlewa ją z powrotem do farszu, nawilżając go, a także aromatyzując.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 jajko
1 szklanka gorącej wody
Farsz:
300 g kapusty kiszonej
30 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Zacznij od sporządzenia ciasta. Mąkę wsyp na stolnicę, wlej wrzątek i zacznij zagniatać. Gdy zaczną robić się z niej kluski, dodaj do mąki i wody jajko. Po połączeniu odstaw ciasto na 20 minut pod przykryciem.
Namoczone szklanką wody grzyby odsącz i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie z rozpuszczonym masłem. Podsmaż ją, dodaj posiekaną i odsączoną kapustę, a także grzyby oraz wodę po nich. Gotuj farsz, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Szklanką wycinaj krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładaj łyżką porcje farszu. Lep pierogi zwilżając brzegi ciasta wodą. W garnku z wrzącą i osoloną wodą gotuj pierogi około dwie minuty od ich wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.
Źródło: canva/thepiwko, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl