Smakosze.pl
Pierogi z farszem Ewy Wachowicz

canva/vivoo, Getty Images; Pawel Wodzynski/East News

Jak Ewa Wachowicz robi pierogi z kapustą i grzybami?

11 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz nie mają sobie równych dzięki jednemu sekretnemu trikowi. Wachowicz nie wylewa wody po moczeniu grzybów, lecz dodaje ją do farszu. Dzięki temu pierogi nabierają intensywniejszego smaku, a także są bardziej delikatne. Mało kto zna ten genialny sposób.

Pierogi z kapustą i grzybami to niekwestionowana klasyka, która najczęściej serwowana jest w czasie świąt, kiedy jedzenie mięsa jest wbrew zasadom. Aby uwydatnić ich smak, warto skorzystać ze sposobu Ewy Wachowicz.

Była Miss Polonia radzi, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów. Te oddały do niej mnóstwo smaku i aromatu, których strata byłaby niewskazana. Dlatego Wachowicz wlewa ją z powrotem do farszu, nawilżając go, a także aromatyzując.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka gorącej wody

Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 30 g suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • Sól

  • Pieprz

Zacznij od sporządzenia ciasta. Mąkę wsyp na stolnicę, wlej wrzątek i zacznij zagniatać. Gdy zaczną robić się z niej kluski, dodaj do mąki i wody jajko. Po połączeniu odstaw ciasto na 20 minut pod przykryciem.

wuzetka

Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

CZYTAJ DALEJ

Namoczone szklanką wody grzyby odsącz i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie z rozpuszczonym masłem. Podsmaż ją, dodaj posiekaną i odsączoną kapustę, a także grzyby oraz wodę po nich. Gotuj farsz, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Szklanką wycinaj krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładaj łyżką porcje farszu. Lep pierogi zwilżając brzegi ciasta wodą. W garnku z wrzącą i osoloną wodą gotuj pierogi około dwie minuty od ich wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/thepiwko, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >