Smakosze.pl

canva/zeleno

Idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować.

Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.

Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 kg gruszek

  • 2 szklanki wody

  • ok. 1,5 szklanki cukru

  • 1 laska wanilii

  • 1 laska cynamonu

  • kilka goździków

  • 150-200 ml octu spirytusowego 10 proc.

Przygotowanie marynowanych gruszek

Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój wzdłuż na dwie lub cztery części. Ostrożnie, by nie niszczyć owoców, usuń gniazdo nasienne.

Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, laskę cynamonu, kilka goździków i ocet. Zagotuj.

Do marynaty włóż pokrojone gruszki i gotuj je na niedużym ogniu do czasu, aż zrobią się miękkie.

Gorącymi gruszkami napełnij wyparzone słoiki. Marynatę zagotuj, gorącą zalej gruszki. Słoiki zakręć, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

gruszki
gruszki

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >

Przepisy

Jesienią piję to codziennie i nie mam nawet kataru. Wszystkim polecam tę cudowną miksturę
Czytaj więcej >

Przepisy

Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite
Czytaj więcej >

Przepisy

W życiu nie jadłam lepszej zupy. Jest pyszna i syci na długie godziny, ten smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To ciasto jest niesamowite, zawsze się udaje i znika niemal od razu. Lepiej zrób 2 blaszki
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >