Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.09.2021 02:00

Idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

gruszki w occie
canva/zeleno

Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować.

Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.

Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 kg gruszek

  • 2 szklanki wody

  • ok. 1,5 szklanki cukru

  • 1 laska wanilii

  • 1 laska cynamonu

  • kilka goździków

  • 150-200 ml octu spirytusowego 10 proc.

Przygotowanie marynowanych gruszek

Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój wzdłuż na dwie lub cztery części. Ostrożnie, by nie niszczyć owoców, usuń gniazdo nasienne.

Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, laskę cynamonu, kilka goździków i ocet. Zagotuj.

Do marynaty włóż pokrojone gruszki i gotuj je na niedużym ogniu do czasu, aż zrobią się miękkie.

Gorącymi gruszkami napełnij wyparzone słoiki. Marynatę zagotuj, gorącą zalej gruszki. Słoiki zakręć, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

gruszki
gruszki

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram