Smakosze.pl
gruszki w occie

canva/zeleno

Idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

18 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować.

Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.

Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 kg gruszek

  • 2 szklanki wody

  • ok. 1,5 szklanki cukru

  • 1 laska wanilii

  • 1 laska cynamonu

  • kilka goździków

  • 150-200 ml octu spirytusowego 10 proc.

wuzetka

Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie marynowanych gruszek

Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój wzdłuż na dwie lub cztery części. Ostrożnie, by nie niszczyć owoców, usuń gniazdo nasienne.

Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, laskę cynamonu, kilka goździków i ocet. Zagotuj.

Do marynaty włóż pokrojone gruszki i gotuj je na niedużym ogniu do czasu, aż zrobią się miękkie.

Gorącymi gruszkami napełnij wyparzone słoiki. Marynatę zagotuj, gorącą zalej gruszki. Słoiki zakręć, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

gruszki

gruszki

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >