Niezwykły przepis na domowy syrop z selera
Domowe sposoby na dolegliwości towarzyszące przeziębieniu bywają naprawdę skuteczne. Z jego objawami doskonale poradzi sobie syrop z selera. Nieco mniej popularny niż mikstura cebuli produkt jest prosty w przygotowaniu. Dowiedzcie się jak go robić.
Seler korzeniowy jest niedocenianym warzywem, które najczęściej w naszej kuchni pojawia się przy okazji przyrządzania rosołu . A szkoda, bo jest skarbnicą cennych składników odżywczych takich jak wapń, magnez, witaminy z grupy B czy flawonoidy.
Syrop z tego warzywa złagodzi dokuczliwy katar i pomoże przy suchym kaszlu. Mikstura ma podobne działanie jak specyfik przygotowany z cebuli . Zdecydowanie delikatniejszy sprawi jednak, że większej liczbie osób przypadnie on do gustu.
Przepis na domowy syrop z korzenia selera
Składniki:
-
1 duży seler korzeniowy
-
cukier trzcinowy
Przygotowanie i dawkowanie:
Bulwę selera obieramy i kroimy na cienkie talarki. Warzywo układamy w misce, każdą z warstw posypując szczyptą cukru. Składniki odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
W tym czasie seler wypuści sok o konsystencji syropu. Będzie zdatny o spożycia przez kolejne 2-3 dni, o ile będziemy go przechowywać w lodówce. Miksturę z selera można stosować podobnie jak syrop z cebuli — kilka razy dziennie. Pijemy po 1 łyżeczce.
Uwaga: spożycie syropu z bulwy selera może być niebezpieczne dla osób z chorobami tarczycy lub nerek oraz dla kobiet w ciąży. Nie powinny po niego sięgać również osoby przyjmujące leki moczopędne.
Źródło zdjęcia: canva/PicturePartners
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka
-
Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Źródło: poradnikzdrowie, shareinfo