Smakosze.pl
Rosół bez mięsa

canva/MonicaNinker

Aromatyczny rosół bez dodatku mięsa

4 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Idealny na chłody, rozgrzewa przy przeziębieniach i uświetnia uroczysty obiad. Rosół, bo o nim mowa, stanowi też nierzadko podstawę innych zup. Można go z powodzeniem przyrządzić bez dodatku mięsa. Kilka łyżek sosu sojowego i grzybów sprawi, że smak zachwyci nawet mięsożerców. Spróbujcie koniecznie.

Rozgrzewająca miska rosołu z ostrymi przyprawami czy z kurkumą — choć pyszne — nie mogą się równać kompozycji, którą dziś wam proponujemy. Bezmięsny rosół może być punktem wyjścia do przygotowania zachwycających smakiem i wyglądem zup, nawet azjatyckich ramenów. Podany z makaronem będzie równie pyszny. A przy tym zdrowy i lekki.

Orzeszki — kultowy deser

Idealne na Boże Narodzenie ciastka orzeszki z kremem orzechowym

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborny wegański rosół

Składniki:

  • 4 średnie marchewki

  • 1 spora pietruszka

  • 1 duża cebula

  • pół średniego selera

  • pół jasnej części pora

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 grzyby shiitake (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ją wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się zrumieni. Marchew, seler i pietruszkę myjemy i obieramy.

Obierki zachowujemy na zupę z resztek. Natkę pietruszki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Warzywa korzeniowe kroimy w duże kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą. Dodajemy pora, natkę i grzyby, jeśli ich używamy.

Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Warzywa usuwamy z rosołu i zachowujemy do zrobienia pasztetu.

Mniejsze fragmenty wyciskamy przez gazę, aby wydobyć maksimum smaku. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy olej. To bardzo istotny krok — tłuszcz jest nośnikiem smaku. Podajemy ciepły z dowolnym z makaronem.

Grzyby w rosole z makaronem

Grzyby nadadzą rosołowi umami

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: askarzeznik

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >