Aromatyczny rosół bez dodatku mięsa
Idealny na chłody, rozgrzewa przy przeziębieniach i uświetnia uroczysty obiad. Rosół, bo o nim mowa, stanowi też nierzadko podstawę innych zup. Można go z powodzeniem przyrządzić bez dodatku mięsa. Kilka łyżek sosu sojowego i grzybów sprawi, że smak zachwyci nawet mięsożerców. Spróbujcie koniecznie.
Rozgrzewająca miska rosołu z ostrymi przyprawami czy z kurkumą — choć pyszne — nie mogą się równać kompozycji, którą dziś wam proponujemy. Bezmięsny rosół może być punktem wyjścia do przygotowania zachwycających smakiem i wyglądem zup, nawet azjatyckich ramenów. Podany z makaronem będzie równie pyszny. A przy tym zdrowy i lekki.
Przepis na wyborny wegański rosół
Składniki:
4 średnie marchewki
1 spora pietruszka
1 duża cebula
pół średniego selera
pół jasnej części pora
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki sosu sojowego
3 grzyby shiitake (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ją wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się zrumieni. Marchew, seler i pietruszkę myjemy i obieramy.
Obierki zachowujemy na zupę z resztek. Natkę pietruszki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Warzywa korzeniowe kroimy w duże kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą. Dodajemy pora, natkę i grzyby, jeśli ich używamy.
Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Warzywa usuwamy z rosołu i zachowujemy do zrobienia pasztetu.
Mniejsze fragmenty wyciskamy przez gazę, aby wydobyć maksimum smaku. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy olej. To bardzo istotny krok — tłuszcz jest nośnikiem smaku. Podajemy ciepły z dowolnym z makaronem.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: askarzeznik