Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczny rosół bez dodatku mięsa

Aromatyczny rosół bez dodatku mięsa

Rosół bez mięsa
canva/MonicaNinker

Idealny na chłody, rozgrzewa przy przeziębieniach i uświetnia uroczysty obiad. Rosół, bo o nim mowa, stanowi też nierzadko podstawę innych zup. Można go z powodzeniem przyrządzić bez dodatku mięsa. Kilka łyżek sosu sojowego i grzybów sprawi, że smak zachwyci nawet mięsożerców. Spróbujcie koniecznie.

Rozgrzewająca miska rosołu z ostrymi przyprawami czy z kurkumą — choć pyszne — nie mogą się równać kompozycji, którą dziś wam proponujemy. Bezmięsny rosół może być punktem wyjścia do przygotowania zachwycających smakiem i wyglądem zup, nawet azjatyckich ramenów. Podany z makaronem będzie równie pyszny. A przy tym zdrowy i lekki.

Przepis na wyborny wegański rosół

Składniki:

  • 4 średnie marchewki

  • 1 spora pietruszka

  • 1 duża cebula

  • pół średniego selera

  • pół jasnej części pora

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 grzyby shiitake (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ją wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się zrumieni. Marchew, seler i pietruszkę myjemy i obieramy.

Obierki zachowujemy na zupę z resztek. Natkę pietruszki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Warzywa korzeniowe kroimy w duże kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą. Dodajemy pora, natkę i grzyby, jeśli ich używamy.

Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Warzywa usuwamy z rosołu i zachowujemy do zrobienia pasztetu.

Mniejsze fragmenty wyciskamy przez gazę, aby wydobyć maksimum smaku. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy olej. To bardzo istotny krok — tłuszcz jest nośnikiem smaku. Podajemy ciepły z dowolnym z makaronem.

Grzyby w rosole z makaronem
Grzyby nadadzą rosołowi umami

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: askarzeznik

Zapraszamy na nasz Instagram