Smakosze.pl

canva/MonicaNinker

Aromatyczny rosół bez dodatku mięsa

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Idealny na chłody, rozgrzewa przy przeziębieniach i uświetnia uroczysty obiad. Rosół, bo o nim mowa, stanowi też nierzadko podstawę innych zup. Można go z powodzeniem przyrządzić bez dodatku mięsa. Kilka łyżek sosu sojowego i grzybów sprawi, że smak zachwyci nawet mięsożerców. Spróbujcie koniecznie.

Rozgrzewająca miska rosołu z ostrymi przyprawami czy z kurkumą — choć pyszne — nie mogą się równać kompozycji, którą dziś wam proponujemy. Bezmięsny rosół może być punktem wyjścia do przygotowania zachwycających smakiem i wyglądem zup, nawet azjatyckich ramenów. Podany z makaronem będzie równie pyszny. A przy tym zdrowy i lekki.

Przepis na wyborny wegański rosół

Składniki:

  • 4 średnie marchewki

  • 1 spora pietruszka

  • 1 duża cebula

  • pół średniego selera

  • pół jasnej części pora

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 grzyby shiitake (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ją wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się zrumieni. Marchew, seler i pietruszkę myjemy i obieramy.

Obierki zachowujemy na zupę z resztek. Natkę pietruszki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Warzywa korzeniowe kroimy w duże kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą. Dodajemy pora, natkę i grzyby, jeśli ich używamy.

Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Warzywa usuwamy z rosołu i zachowujemy do zrobienia pasztetu.

Mniejsze fragmenty wyciskamy przez gazę, aby wydobyć maksimum smaku. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy olej. To bardzo istotny krok — tłuszcz jest nośnikiem smaku. Podajemy ciepły z dowolnym z makaronem.

Grzyby w rosole z makaronem
Grzyby nadadzą rosołowi umami

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: askarzeznik

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >