Smakosze.pl
Syrop z cebuli

canva/HeikeRau

Jak zrobić szybki syrop z cebuli?

29 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu z nas pamięta domowe sposoby leczenia przeziębienia i grypy. Nasze babcie przygotowywały nam syrop z cebuli, który pomagał skutecznie uporać się z uporczywym kaszlem. Dobrze jest przyjmować go profilaktycznie, aby zapobiec infekcjom dróg oddechowych. Dowiedzcie się jak przygotować tę dobroczynną miksturę.

Syrop z cebuli jest wyciągiem z popularnego polskiego warzywa, który z łatwością przygotujecie w domu. Zawiera on bioaktywne związki, z których słynie cebula takie jak witamina C, B1, B2, B6, mangan, magnez czy potas. Wykazują one działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Ułatwiają też oddychanie, co ma znaczenie właśnie podczas przeziębienia czy grypy.

Projekt bez tytułu - 2022-01-22T191621.341

Nietypowa sałatka jarzynowa od niezawodnej siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić domowy syrop z cebuli?

Przygotowanie syropu, który pomoże nam w walce z kaszlem, poprzez upłynnienie zalegającej wydzieliny, jest proste i nie zajmie wiele czasu. Wystarczy, że średnią cebulę posiekamy, ułożymy na talerzyku i zasypiemy 2 łyżkami cukru.

Po kilku godzinach spędzonych w ciepłym miejscu warzywo puści sok. Właśnie po niego chcemy sięgnąć, by ulżyć sobie w dolegliwościach. Jeżeli potrzebujemy większej ilości specyfiku, warto wybrać nieco inną metodę robienia tego preparatu.

Do jej sporządzenia niezbędny będzie słoik, 3 nieduże cebule oraz spora ilość cukru. Warzywo obieramy i kroimy w plastry, a następnie układamy je w naczyniu, każdą warstwę zasypując cukrem.

Przy układaniu, dbamy o to, by każdą warstwę dobrze docisnąć do dna. Słoik pełen cebuli odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na pół doby. Oczekując, aż powstanie syrop co jakiś czas potrząsamy miksturą.

Jak przyjmować syrop i po co jeszcze sięgać?

Domowy lek spożywamy do czasu ustąpienia objawów. Sięgamy po 1-2 łyżeczki od 2 do 4 razy dziennie, zależnie od stopnia uporczywości dolegliwości. Przyniesie ulgę, zwłaszcza wtedy, gdy mamy problem z odkrztuszaniem i suchym kaszlem.

Wyrób możemy podawać również dzieciom powyżej 2 roku życia. Jego działanie warto podkręcić, dodając plastry cytryny bez skórek i obrany korzeń imbiru — dodatkowo wzmocnią odporność i urozmaicą smak syropu.

Po więcej przepisów na dobroczynne domowe mikstury zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie na niej m.in. recepturę na złote mleko i pyszny napój z cytryn, miodu i nasion chia. Warto spożywać je w okresie jesienno-zimowym.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli pomoże w walce z przeziębieniem i grypą

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Wytrazek

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronazdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >