Jak zrobić szybki syrop z cebuli?
Wielu z nas pamięta domowe sposoby leczenia przeziębienia i grypy. Nasze babcie przygotowywały nam syrop z cebuli, który pomagał skutecznie uporać się z uporczywym kaszlem. Dobrze jest przyjmować go profilaktycznie, aby zapobiec infekcjom dróg oddechowych. Dowiedzcie się jak przygotować tę dobroczynną miksturę.
Syrop z cebuli jest wyciągiem z popularnego polskiego warzywa, który z łatwością przygotujecie w domu. Zawiera on bioaktywne związki, z których słynie cebula takie jak witamina C, B1, B2, B6, mangan, magnez czy potas. Wykazują one działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Ułatwiają też oddychanie, co ma znaczenie właśnie podczas przeziębienia czy grypy.
Jak zrobić domowy syrop z cebuli?
Przygotowanie syropu, który pomoże nam w walce z kaszlem, poprzez upłynnienie zalegającej wydzieliny, jest proste i nie zajmie wiele czasu. Wystarczy, że średnią cebulę posiekamy, ułożymy na talerzyku i zasypiemy 2 łyżkami cukru.
Po kilku godzinach spędzonych w ciepłym miejscu warzywo puści sok. Właśnie po niego chcemy sięgnąć, by ulżyć sobie w dolegliwościach. Jeżeli potrzebujemy większej ilości specyfiku, warto wybrać nieco inną metodę robienia tego preparatu.
Do jej sporządzenia niezbędny będzie słoik, 3 nieduże cebule oraz spora ilość cukru. Warzywo obieramy i kroimy w plastry, a następnie układamy je w naczyniu, każdą warstwę zasypując cukrem.
Przy układaniu, dbamy o to, by każdą warstwę dobrze docisnąć do dna. Słoik pełen cebuli odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na pół doby. Oczekując, aż powstanie syrop co jakiś czas potrząsamy miksturą.
Jak przyjmować syrop i po co jeszcze sięgać?
Domowy lek spożywamy do czasu ustąpienia objawów. Sięgamy po 1-2 łyżeczki od 2 do 4 razy dziennie, zależnie od stopnia uporczywości dolegliwości. Przyniesie ulgę, zwłaszcza wtedy, gdy mamy problem z odkrztuszaniem i suchym kaszlem.
Wyrób możemy podawać również dzieciom powyżej 2 roku życia. Jego działanie warto podkręcić, dodając plastry cytryny bez skórek i obrany korzeń imbiru — dodatkowo wzmocnią odporność i urozmaicą smak syropu.
Po więcej przepisów na dobroczynne domowe mikstury zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie na niej m.in. recepturę na złote mleko i pyszny napój z cytryn, miodu i nasion chia. Warto spożywać je w okresie jesienno-zimowym.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Wytrazek
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: stronazdrowia Zapraszamy na nasz Instagram