Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis Okrasy na gołąbki z niebanalnym sosem
canva.com/Nataly Hanin, Getty Images

Niezwykły przepis Okrasy na gołąbki z niebanalnym sosem

20 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki Karola Okrasy nie mają sobie równych głównie dzięki charakterystycznemu sosowi. Wykonany jest bowiem na bazie musztardy, co znacznie wzmacnia smak samych gołąbków. Podając je swojej rodzinie, usłyszysz okrzyki zachwytu.

Gołąbki wcale nie muszą być podawane jedynie w sosie z pomidorów. Karol Okrasa lubi bawić się kuchnią i pokazywać, jak połączyć stare przepisy z nowymi rozwiązaniami.

Poniższa receptura jest dowodem na to, że mieszanie staropolskich rozwiązań ze współczesnymi smakami może okazać się sukcesem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki w sosie musztardowym

Składniki:

  • wędzony boczek 150 g

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki rodzynek

  • 3 łyżki octu

  • 500 g wieprzowiny

  • 200 g białej kaszy gryczanej

  • 1 łyżka gorczycy

  • sól

  • pieprz

  • kapusta

  • ziele angielskie

  • cebula

  • czosnek 1 ząbek

  • musztarda 4 łyżki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki miodu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od podsmażenia siekanego boczku na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Rodzynki namocz w occie, aż będą miękkie. Ugotuj kaszę. Mieloną wieprzowinę wymieszaj z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodaj rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem. Wyłóż farsz na sparzone liście kapusty.

Ziele angielskie utrzyj w moździerzu. Cebulę i czosnek siekane podsmaż na maśle. Dodaj ziele angielskie, musztardę i koncentrat. Zalej wodą, aż uzyskasz sos. Dopraw miodem, solą oraz pieprzem.

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva.com/jabiru

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy