Niezwykły przepis Okrasy na gołąbki z niebanalnym sosem
Gołąbki Karola Okrasy nie mają sobie równych głównie dzięki charakterystycznemu sosowi. Wykonany jest bowiem na bazie musztardy, co znacznie wzmacnia smak samych gołąbków. Podając je swojej rodzinie, usłyszysz okrzyki zachwytu.
Gołąbki wcale nie muszą być podawane jedynie w sosie z pomidorów. Karol Okrasa lubi bawić się kuchnią i pokazywać, jak połączyć stare przepisy z nowymi rozwiązaniami.
Poniższa receptura jest dowodem na to, że mieszanie staropolskich rozwiązań ze współczesnymi smakami może okazać się sukcesem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki w sosie musztardowym
Składniki:
-
wędzony boczek 150 g
-
cebula
-
4 ząbki czosnku
-
3 łyżki rodzynek
-
3 łyżki octu
-
500 g wieprzowiny
-
200 g białej kaszy gryczanej
-
1 łyżka gorczycy
-
sól
-
pieprz
-
kapusta
-
ziele angielskie
-
cebula
-
czosnek 1 ząbek
-
musztarda 4 łyżki
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki masła
-
2 łyżeczki miodu
-
sól
-
pieprz
Zacznij od podsmażenia siekanego boczku na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Rodzynki namocz w occie, aż będą miękkie. Ugotuj kaszę. Mieloną wieprzowinę wymieszaj z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodaj rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem. Wyłóż farsz na sparzone liście kapusty.
Ziele angielskie utrzyj w moździerzu. Cebulę i czosnek siekane podsmaż na maśle. Dodaj ziele angielskie, musztardę i koncentrat. Zalej wodą, aż uzyskasz sos. Dopraw miodem, solą oraz pieprzem.
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Smacznego.
Źródło: canva.com/jabiru
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla.pl