Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Nie tylko na Wielkanoc
screen z kanału Wydawnictwo WAM, canva/DebbiSmirnoff

Niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Nie tylko na Wielkanoc

9 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie smacznych dodatków do mięs, wędlin i jaj na twardo? Poznajcie niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Ten zestaw sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale każdego dnia, gdy będziecie chcieli dosmaczyć np. kanapkę z wędliną.

Chrzan kojarzy się z okresem wielkanocnym. Wiosną bowiem znów zaczyna rosnąć, a z jego korzenia można własnoręcznie przygotować doskonały dodatek do wędlin i zimnych mięs. Chrzan jest ostry w smaku, więc nie trzeba używać go dużo, by odmienić charakter potrawy.

Chrzan pobudza trawienie, warto więc zestawiać go z tłustymi i ciężkostrawnymi mięsami. Pomoże też przy przeziębieniu, bo łagodzi kaszel, a także katar.

Jeśli dla kogoś chrzan jest zbyt ostry, warto złagodzić jego smak. Można go połączyć z jajkiem, śmietaną, czy tak, jak siostra Anastazja ze słodkim jabłkiem. Efekt będzie wyśmienity.

Niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Nie tylko na Wielkanoc

Składniki:

  • 2-3 winne jabłka

  • słoiczek tartego chrzanu

  • wino białe wytrawne

Przygotowanie chrzanu z jabłkami

Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki, wsyp do garnka, skrop wodą. Duś na niedużym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Wtedy do podduszonych jabłek dodaj starty chrzan. Całość wymieszaj i dopraw do smaku białym, wytrawnym winem.

Chrzan z jabłkami podawaj na zimno np. do wędlin, mięs serwowanych na zimno, do pieczonej golonki, białej kiełbasy lub ugotowanych na twardo jaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy chrzan , a także na domową musztardę .

chrzan
chrzan

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji, wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy